Localitatea Coşmeşti-Vale, comuna cea mai afectată de inundaţiile din 2005, nu are nici în acest moment un dig protecţie. Asta deşi Apele Române au atribuit un contract de 70 de miliarde de lei vechi, fără licitaţie, unei firme de partid.

Anul trecut (2005) localitea Coşmeti-Vale a fost grav afectată de viitura de pe Siret, în jur de 650 de oameni au fost loviţi de furia apelor, iar 224 de case au fost dărâmate de apă.

Imediat după revărsarea Siretului, Ministerul Mediului, prin intermediul Gospodăririi Apelor Române, a decis să ridice de-a lungul râului un dig cu o lungime de 6,5 km, lucrare care ar fi urmat să protejeze comuna gălăţeană. Contractul, în valoare de peste 7 milioane de lei, a fost acordat, fără organizarea unei licitaţii, firmei Sibarex din Focşani. Dan Buruiană, purtător de cuvînt al Direcţiei judeţene a Apelor Române, susţine că firma din Vrancea a fost aleasă pentru faptul că avea capacitatea de a ridica într-un termen foarte scurt digul de la Coşmeşti-Vale.

« Am primit lucrarea, la fel ca alte firme »

Purtătorul de cuvînt de la Apele Române a recunoscut că lucrările de la dig sînt de-abia într-o faza incipientă. « Firma Sibarex a făcut baza digului, cred că de acum înainte va ridica şi digul, cred că totul se va termina anul acesta, aşa cum este precizat în contract », a susţinut Dan Buruiană. Directorul general al firmei Sibarex, Dumitru Fodoreanu ne-a declarat că lucrările din acest moment de la dig se desfăşoară într-un ritm alert. «Poate că sînt unele întîrzieri, însă beneficiarul, Ministerul Mediului, nu a făcut un plan de lucru. Din acest motiv nu se poate spune că sîntem în întârziere. Nu ştim cât trebuie să lucrăm într-o lună şi cât în altă lună pentru că nu ştim dacă vom fi plătiţi. Au fost probleme cu banii, nu am primit decât la începutul anului prima tranşă din cele 70 de miliarde. Am lucrat şi în avans », a afirmat directorul Sibarex. Întrebat despre modul în care a primit contractul Dumitru Fodoreanu nu a declarat decât : « Nu vreau să discut despre acest subiect, pentru că am intra în alte comentarii. Pot să spun că am primit contractul la fel cum au primit şi alte firme. Aşa că totul a fost legal ». Apele Române, prin purtătorul de cuvânt,  ne-a recunoscut că lucrările de la Coşmeşti au fost încredinţate direct şi nu s-a desfăşurat vreo licitaţie.

Sibarex, în sfera omului de afaceri Cornel Istrate

Firma Sibarex este în parte controlată de firma gălăţeană de construcţii SC Vega 93, care deţine aproape 40% din acţiuni (acţionarul majoritar este SIF Transilvania cu 53%), însă Dumitru Fodoreanu susţine că firma gălăţeană se implică foarte puţin în activitatea firmei.

Patronul fimei de construcţii din Galaţi, este Corneliu Istrate, un apropiat al PSD, acesta a sponsorizat campania social-democraţilor din 2004 cu aproape jumătate de miliard de lei vechi, conform datelor publicate în Monitorul Oficial. « Nu avem legături strânse cu Vega, noi ne facem treaba noastră, ei sînt o firmă de-sine stătătoare. Nu sîntem influenţaţi de Vega 93 », a declarat ieri Dumitru Fodoreanu. Familia Fodoreanu are la rândul său legături strînse cu PSD-ul, soţia directorului de la Sibarex, Doina Fodoreanu, a fost aleasă consilier local pe listele fostului partid de guvernămînt în 2004, iar Dumitru Fodoreanu a fost menţinut în funcţie şi după ce Vega 93  a preluat pachetul de 40% din Sibarex în anul 2003. În timp ce fiul familiei Fodoreanu, Dragoş, a înfiinţat în 2004 o firmă care a asigurat dirigenţia de şantier pentru cîteva lucrări cu finanţare SAPARD şi executate de Vega 93.

articolul a fost publicat  in anul 2006

Anunțuri