Pentru cine are chef de un film bine făcut, a cărui acţiune se desfăşoara mult mai lent decât viteza ideilor pe care le naşte în mintea privitorului, o recomandare perfectă  este filmul coreean „Primăvara, Vara, Toamna, Iarna şi din nou Primăvară” (Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring).

În mare este un film-fabulă care cuprinde morala budista despre ciclul vieţii şi despre faptul că în timpul vieţii plătim propriile păcate, greşeli de care suntem – sau nu – constienţi. Sunt prezentate 5 episoade din relaţia maestru-ucenic/elev, fiecare simbolizând un anotimp (cele patru ale unui an, iar al cincilea – din nou primăvara –  redă startului unui nou ciclu al vieţii).

Decorul din film este spectacular, deşi este incredibil de simplul. În cea mai mare parte acţiunea se petrece într-o căsuţă din mijlocul unui lac, o căsuţă a unui maestru budist.

De fapt toata atmosfera din film aduce cu cea a unei piese de teatru.

Un episod care atrage atenţia este momentul când elevul se întoarce la maestru pentru a putea uita de greşelile făcute. Când este gata să-şi plătească păcatele în faţa societăţii, maestru îşi dă seama că acestă pedeapsă nu este de ajuns pentru a-şi ajuta elevul. Maestru îl pune pe elev să-şi spele şi sufletul de greşeli. Cum reuşeste acest lucru? Îl face cu adevărat să simtă povara greşelilor sufleteşti.

Apoi elevul pleacă să-şi ispăşească păcatele şi în faţa societăţii.

Elevul se întoarce la maestru, doar că … (aici află continuare doar cei care se uită la film).

Filmul are spre finalul său o nouă acţiune tip metaforă. Greutatea păcatelor sufleteşti trec în planul fizic sub forma unei pietre cu care se leagă elevul devenit acum matur.

Episoadele

Primăvara. În viaţa maestrului apare un prunc abandonat de mama sa. Episod ce ar putea însemna apariţia vieţii sau naşterea suferinţei. Pentru că în concepţia budhistă orice viaţă este un prilej de suferinţă.

Vara. Copilul ajuns deja la o vârsta adolescenţei se îndragosteşte pentru prima dată.

Toamna. Se plătesc păcatele. Tânărul devenit acum aproape matur învăţă că nu doar el trebuie să plătească pentru propriile greşeli, ci şi maestru care a avut grijă de el.

Iarna. Apare neliniştea de dinaintea încălzirii.

Si din nou Primăvara.

Anunțuri