Fostul Minister al Integrarii Europene, condus de Anca Boagiu, a preferat sa directioneze un contract de peste sase milioane de euro unei firme spaniole a carei reprezentanta in Romania a numarat, pana la faliment, 5 angajati.

Peste 1,2 milioane de euro trebuie returnati Comisiei Europene de la bugetul de stat, iar alti 600.000 de euro proveniti din contributii ale executivului si ale administratiei judetene din Galati risca sa ramana investiti intr-un proiect fara utilitate.

Deja Directia Nationala Anticoruptie Galati verifica acest caz, asa cum ne-a declarat prim-procurorul Gheorghe Ivan. In 2006 Consiliul Judetului (CJ) Galati a castigat prin intermediul fostului Minister al Integrarii Europene, structura administrativa intrata in componenta Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL), o finantare PHARE pentru realizarea in municipiul de la Dunare a unui „Centru de Afaceri”.

Finantarea europeana s-a ridicat la 3,9 milioane de euro. Restul sumei, de pana la 6,2 milioane de euro trebuie adusa din surse guvernamentale – 1,3 milioane de euro si de la bugetul CJ Galati – aproape 1 milion de euro. Locul unde urma sa fie construit Centrul de Afaceri, era amplasat in centrului orasului, langa Prefectura, si constituia de fapt finalizarea unei cladiri incepute inainte de 1989.\r\n\r\nCearta de la bani intre firmele castigatoare: GTM si Brico.

Contractul a fost atribuit in urma unei licitatii internationale organizate de Ministerul Integrarii catre parteneriatul format din firma spaniola GTM, reprezentanta in Romania a firmei din Madrid, si firma locala Brico. Lucrarile au inceput in 2007 si s-au oprit definitiv la sfarsitul lui 2008 cand muncitorii de la firma Brico au parasit santierul. Directorul societatii, Sorin Ariton, ne-a declarat in acel moment ca a luat decizia de a renunta la lucrari pentru ca partea spaniola nu i-a platit facturile.

Situatia nu s-a schimbat nici la inceputul lui 2009. Ba mai mult, firma spaniola a parasit piata romaneasca, iar Sorin Ariton a depus o plangere la DNA impotriva firmei din Madrid, reclamand ca nu a primit niciun ban din partea antreprenorului iberic. In privinta plangerii si a posibilitatii de recuperare a pagubelor, prim-procurorul DNA Galati, Gheorghe Ivan, ne-a declarat urmatoarele.  „Este adevarat ca ni s-a depus o plangere, insa inca nu am finalizat verificarile, din acest motiv nu putem sa furnizam mai multe date”.

GTM a castigat licitatia, desi avea cinci salariati

Am incercat sa aflam replica firmei spaniole, insa reprezentanta sa din Bucuresti este inchisa, iar la numarul la numarul de telefon nu raspunde nimeni. Cu toate acestea, am reusit sa aflam, din date de la Registrul Comertului si din cele ale Ministerului Finantelor, ca GTM a avut in Romania doar cinci angajati.

De la MDRL, Departamentul Presa, ni s-a precizat in scris ca firmele castigatoare au fost alese in urma unei licitatii internationale. „Adjudecarea contractului de lucrari s-a facut in urma unei licitatii internationale deschise, organizata in conformitate cu prevederile Ghidului Practic pentru PHARE, ISPA si SAPARD. Firmele care au depus oferte in cadrul acestei licitatii au fost urmatoarele: Yape, Evren, SC Vega 93 SRL Galati, Troiani Roberto & Ciarrocchi Renato S.n.c., Unicom S.A., J/V K. Kourtidis SA & Klearchos G. Routsis SA, J/V GTM SA & Brico SRL, J&P Avax SA, J/V Erkat S.A. & Komvos S.A.. Ofertantul castigator J/V GTM SA & Brico SRL a fost ales ca urmare a indeplinirii cerintelor dosarului de licitatie si ofertei financiare cu pretul cel mai mic (criteriul de selectie)\”.

Mai precizam ca in cadrul acestei aliante antreprenoriale, GTM venea cu expertiza sa, fiind una dintre cele mai mari firme de constructii din Spania, iar Brico cu utilajele si forta de munca. Desfasurarea proiectului si finantarea sa prevedea ca sumele din proiect sa fie incasate de GTM care mai departe trebuie sa indrepte banii de lucrari catre Brico.

1,8 milioane de euro au ajuns in Spania\r\nDe la MDRL ni s-a comunicat ca din cele 6,2 milioane de euro, s-au platit deja 1,8 milioane de euro. Cum Sorin Ariton – directorul Brico, reclama ca nu a primit sumele cuvenite din partea GTM, reiese ca odata cu retragerea firmei spaniole de pe piata romaneasca si cele 1,8 milioane de euro au ajuns in Spania. „Pana in acest moment, constructorul a incasat suma de 1.818.438,18 euro.

Din aceasta suma, 944.127,57 euro reprezinta avansul in procent de 15% din valoarea contractului de lucrari, la care, potrivit prevederilor contractului, constructorul este indreptatit in vederea mobilizarii, avans pentru care acesta a inaintat o garantie bancara si care este rambursat de constructor prin deduceri procentuale din certificatele de plata. Din totalul de 1.818.438,18 euro, platile catre constructor au fost realizate pe surse de finantare, in functie de procentele mentionate anterior\”, ni s-a precizat de la acelasi Departament de Presa al MDRL.

Lucrarea s-a pierdut, termenul de finalizare fiind 27 iunie 2009\r\nData finalizarii Centrului de Afaceri de la Galati, lucrari ce presupuneau realizarea unui complex format dintr-un incubator de afaceri, un pavilion expozitional si o unitate de servicii de piata a fost luna iunie. „Contractul de lucrari, incheiat de MDRL cu Joint Venture Gestion Tecnica de Montajes y Construcciones GTM SA & SC Brico SRL, a avut ca termen de finalizare data de 27 iunie 2009\”, ni s-a explicat de la MDRL.

Printre vinovati

O mare parte din vina pentru pierderea celor 1,8 milioane de euro sta pe umerii membrilor comisiei de licitatie – Laurentiu Neculaescu (presedinte), Gabriela Dolteanu (secretar), Viorica Bratoveanu, Liviu Narciz Antonas, Iulian Candea, Constantin Raicu, Bartosz Kiernozycki care nu au sesizat faptul ca GTM nu are o reprezentanta puternica in Romania. In ceea ce priveste continuarea proiectului, aceasta trebuia realizata de la bugetul de stat, insa cum criza financiara a limitat resursele finaciare ale guvernului, nu sunt bani in acest moment pentru continuarea investitiei.

Nota:

Acest material a fost premiat, in anul 2009, de Agenţia pentru Monitorizarea Presei in cadrul unei campanii privind articole de presa privind fondurile europene.

Sincer daca stau sa ma uit acum la articol mi se pare cam slabut.

Anunțuri