O familie care a îndrăznit să ofere mărturii împotriva lumii interlope din Galaţi, a ajuns să fie condamnată de instanţele de judecata la închisoare şi la plata de despăgubiri tocmai către reţeaua de carne vie pe care o demascase. Pentru a obţine aceste condamnări împotriva martorilor, o reţea de carne vie a fost sprijinită prin fapte – intenţionat sa nu – tocmai de poliţişti, procurori şi judecători.

Prezentată pe scurt noua metodă a interlopilor gălăţeni de a scăpa de dosarele în care sunt anchetaţi şi de a obţine şi ceva bani se bazează pe următoarea schemă. Mai întâi înaintează plângeri penale pe numele persoanelor care depun mărturii împotriva lor pentru a-i intimida. Mai departe „anumiţi” poliţiştii întocmesc cereri către procurori prin care cer începerea urmării penale a martorilor. Apoi procurorii sunt de acord să trimită aceste dosare în instanţă, iar în final judecătorii cu rude în lumea interlopă condamnă martorii la închisoare şi la plata unor despăgubiri.

Un astfel de caz aparent imposibil este al familiei lui Marin Radu de 55 de ani din Galaţi. Toţi membrii familiei Radu sunt martori ai procurorilor DIICOT împotriva uneia dintre cele mai mari reţele de prostituţie din România condusă de Mariana Baboş.

Fiica acestuia, Irina Radu, şi soţia sa – Paraschiva Radu au fost condamnate la închisoare pentru 18 luni, respectiv 3 de ani. În plus, familia trebuie să plătească despăgubiri lumii interlope în valoare de aproape 100 de milioane de lei.

Aceste condamnări au fost obţinute după ce Lovin Anica, membră a reţelei de prostituţie conform datelor DIICOT Galaţi, a cerut o condamnare împotriva familie Radu, pe motiv că i-a furat mai multe kilograme de aur.

Pentru că nu are banii necesari, mafia îi va scoate apartamenul la licitaţie şi martorii vor rămâne pe drumuri. „Poate părea mică suma de 100 de milioane de lei vechi, dar eu nu am de unde s-o plătesc. Am dat câteva zeci de milioane de lei vechi la avocaţi care de frica lumii interlope nu au spus mai nimic în apărarea mea şi m-am trezit cu condamnări definitive. Nu înţeleg de ce mi se întâmplă mie aşa ceva şi sunt nevoit să-mi scot familia în stradă. Am sesizat autorităţile, dar nimănui nu i-a păsat de soarta mea. Plus că mereu mi se transmit ameninţări că voi fi eu rezolvat”, ne-a declarat Radu Marin.

Marin Rdau
Marin Radu

Mariana Baboş, şefa mafiei de carne vie din Galaţi

Între 2006 şi 2007 procuroii DIICOT Galaţi au realizat dosarele penale pentru două reţele de carne vie din regiunea Alicante, Spania, organizaţii conduse de interlopi gălăţeni. Prima reţea de carne vie avea în frunte pe Baboş Mariana şi Dragoş Marin Stângă, iar cea de-a doua pe fiica judecătoarei Dăscălescu, Andra Juncu şi pe concubinul acesteia din urmă.

Mariana Baboş este cunoscută sub numele de „Mariana Cur de Fier”. Aceasta este cunoscută în Galaţi încă înainte de 1989 că se ocupă cu practicarea şi organizarea reţelelor de prostituţie.

Un copil de 13 ani a lăsat interlopii fără aurul realizat din prostituţie

Reţeaua interlopă condusă de Mariana Baboş şi Dragoş Stângă era axată pe comiterea de două tipuri de infracţiuni. Prostituţia şi furturile de bijuterii şi bani în regiunea Alicante. O mare parte din banii realizaţi din traficul de carne vie şi din furturi erau schimbaţi în aur, metal preţios care era adus pe o filieră dubioasă în ţară.

„Cred că cel puţin o dată pe lună veneau cu genţile pline şi lăsau aurul într-un apartament al lui Lovin Anica, membră a grupului. Nu ştiu cum treceau la vamă cu atâta aur că nu aveau acte de provenienţă pentru aur. Eu ştiu toate astea, pentru că Lovin Anica este naşa mea de cununie şi ne mai povestea”, ne-a declarat Marin Radu, martor în procesul împotriva reţelelor de carne vie.

În timp ce reţeaua producea în Spania, în ţară a rămas Liliana Cabari de 13 ani, fiica lui Cătălina Cabari – nora Marianei Baboş şi fiica lui Lovin Anica.

Aceasta a lăsat întreaga reţea mafiotă fără o foarte mare parte din aur. Liliana Cabari sustrăgea aurul din seifurile familiei aflate în mai multe apartament din judeţul Galaţi pe care îl amaneta, iar banii rezultaţi îi cheltuia pe toate tipurile de distracţii în oraş: mese copioase la restaurante, curse cu taxiul până în Brăila,cadouri etc. Liliana Cabari irosea banii mafiei împreună cu alte copile de vârsta sa, din zona străzii 1 Decembrie 1918 cu care ieşeau împreună la distracţii. Aici trebuie precizat că pentru a amaneta aurul, fetele sustrăgeau buletinele părinţilor pe care le foloseau la casele de amanet. Liliana Cabari s-a servit de banii familiei sale interlope pe tot parcursul anului 2005, aşa cum ne-a declarat Marin Radu şi fiica acestuia, una dintre prietenele de petreceri, Irina Radu.

În cursul aceluiaşi an interlopii observă că aurul a dispărut şi în colimator este luată nepoata de acasă. Aceasta dă vina pe fetele din cartier şi spune că a fost forţată să ia aurul.

Implicarea Poliţiei

În acest  moment Lovin Anica, bunica Lilianei Cabari, face plângere la Secţia de Poliţie numărul 4 din Galaţi împotriva nepoatei sale, a soţiei şi fiicei lui Marin Radu – Paraschiva şi Irina – şi a copilului altei vecine de bloc, Oana Ciolan, aşa cum reiese din dosarul penal aflat la Judecătoria Galaţi. Lovin Anica renunţă la plângerea împotriva nepoatei, iar Oana Ciolan nu mai este de găsit.

Deşi nu avea acte prin care să dovedească de unde are aurul şi bijuteriile reclamate ca furate, şi mai ales deşi faceau parte dintr-o reţea de carne vie trimisă în judecată de DIICOT Galaţi, plângerea lui Lovin Anica a fost găsită întemeiată de poliţiştii Săndel Ponea şi Costică Marin, care au trimis soluţia începerii urmării penale către Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Singurele probe ale poliţiştilor, au fost mărturii ale două persoane implicate într-o reţea de prostituţie Lovin Anica şi fiica sa Cătălina Cabari. Iulian Onofrei, şeful secţiei de Poliţie nr 4 din Municipiul Galaţi nu a putut fi contactat nici ieri, pentru că nu se afla la birou în momentul când am dorit să-i cunoaştem punctul său de vedere legat de acest caz.

Daniel Mergeanu, adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean, ne-a declarat că nu poate comenta niciun fel conexiunile lumii interlope şi a precizat că toate datele legate de reţeaua lui Mariana Baboş se găsesc la procurorii DIICOT.

„Cei doi poliţişti sunt cunoscuţi ai lumii interlope din ce ştiu eu şi aş putea spune că aceştia sunt mână în mână cu ei. În zona blocurilor G din cartierul Siderurgiştilor se făceau racolări şi în apartamentele de acolo se aduna şi o parte din banii şi aurul furat”, ne-a precizat Marin Radu. Strada aceasta este tocmai în zona Secţiei de Poliţie numărul 4.

Procurorii închid ochii

Mai departe cererea Secţiei 4 este preluată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, aici procurorii nu observă nimic în neregulă în faptul că singurele martore ale Lovin Anicăi sunt fiica şi nepoata sa, că aurul nu are acte de provenienţă pentru că era cel mai probabil rezultatul unor infracţiuni. Totodată pe tot parcursul procesului, procurorii gălăţeni nu sesizează instanţa că Lovin Anica şi fiica sa sunt cercetate într-un dosar penal pentru trafic de carne vie.

Procurorul Gheorghe Mămăligan realizează rechizitoriul prin care se constată infracţiunile de complicitate la furt pentru Paraschiva Radu şi Irina Radu. Mai departe procurorii Marcel Codiţă şi Mircea Nicoară trimit către instanţă rezoluţiiile prin care cer începerea urmării penale.

Pentru a evidenţia faptul că autorităţile statului au sprijinit – voit sau din cauza unor circumstanţe – lumea interlopă subliniem că principala probă în acest caz a constat în declaraţia unei fete de 13 ani prin care afirma că a fost obligată să fure aurul prin următoarea metodă. „Era ameninţată de Irina Radu că nu mai iese cu ea în oraş”. Pe această mărturie-probă au fost condamnaţi doi oameni, iar familia riscă să rămână fără apartament

„Eu nu eram la conducerea Parchetul în acea perioadă, iar domnul Mămăligan nici nu mai este procuror la Galaţi. Dacă în rechizitoriu nu s-au precizat anumite date, sau dacă au apărut alte date ulterior, eu nu am ce să mai fac, mai ales că s-au dat sentinţe definitive. Oricum nu procurii au dat sentinţa, ci instanţa de judecată. Dacă instanţei i s-a părut în ordine să pronunţe condamnările, eu nu am ce face. Singura soluţie este o cerere de revizuire”, a declarat Liliana Constanda, prim-procurorul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi.

“Pentru mine este clar că Marin Radu este subiectiv în acestă situaţie. Lovin Anica l-a reclamat acum trei ani pentru furt, iar mărturia sa în cazul DIICOT este după trei ani. Din punctul meu de vedere, Marin Radu este subiectiv”, ne-a declarat avocatul Gigel Potrivitu, apărător al reţelei de prostituţie condusă de Mariana Baboş.

Avocatul face referire la faptul că mărturia lui Marin Radu în faţa instanţei a avut loc de-abia anul trecut, dar Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi a început cercetarea reţelei de carne vie şi implicit contactarea unor posibili martori încă din anul 2007.

Judecătoarea Dăscălescu, cu rude în reţelele de carne vie, dă dreptate interlopilor

În instanţă dosarul a căzut întâmplător magistratei de la Judecătoria Galaţi, Mihaela Dăscălescu. Dacă judecătoare a condamnat familia Radu în luna iunie a anului 2007, în luna mai a aceluiaşi an fata judecătoarei tocmai fusese reţinută de DIICOT pentru faptul că a participat la constituirea unei alte reţele de carne vie, tot în Alicante.

Judecătoarea Dăscălescu, ieşită între timp la pensie, aprobă probele procurorilor şi dă dreptate membrilor reţelei de carne vie şi oferă următoarea sentinţă  în iunie 2007. Paraschiva Radu, soţia martorului împotriva mafiei, primeşte trei ani cu închisoare pentru complicitate la furt calificat. Irina Radu – fiica martorului împotriva mafiei, este condamnată la 18 luni de închisoare pentru aceeaşi infracţiune. Aceste pedepse sunt suspendate pentru o perioadă de încercare de cinci ani, respectiv trei ani şi jumătate.

Mai mult obligă martorul împotriva lumii interlope să acorde despăgubiri celor pe care i-a reclamat ca făcând trafic vie în valoare de 8.300 lei.

Judecatoarea Mihaela Dascalescu si fiica sa, Andra Juncu, inculpata intr-un caz de trafic de carne vie pe holurile Tribunalului Galati

„Decizia judecătoarei Dăscălescu a rămas în picioare şi la căile de atac penru că avocaţii intenţionat sau şi-au bătut joc de mine şi mi-au făcut actele greşit”, a mai explicat Marin Radu.

Judecătorul Robert Florea de la Judecătoria Galaţi ne-a declarat că Mihaela Dăscălescu, se bucură de statul de fost magistrat şi nu poate fi contactată legată de astfel de probleme decât cu acordul său.

“Cred că şi procurorii puteau foarte uşor să anunţe că o parte din acest caz este martoră în alt dosar că ar avea legături cu judecătoarea. Nu ştiu sigur acum, dar nu cred că este un caz de incompatibilitate în această situaţie. Decizia de pe fond al judecătorului a fost menţinută şi la Curtea de Apel, Plus că, sentinţa s-a bazat pe probele procurorilor.”, a declarat Robert Florea.

„Risc să rămân fără casă pentru că nişte interlopi sunt sprijiniţi de cei care trebuie să apare societatea noastră. Am cerut ajutor la toate autorităţile statului, nu le-au păsat. Şi de la DIICOT Galaţi mi s-a spus că nu se bagă, că nu e treaba lor. Nici măcar nu au trimis o hârtie prin care să anunţe instanţa că aurul e provenit din prostituţie şi că cei care mi-au făcut plângeri penale sunt persoane dubioase. Nimic. Aşa a-a ajuns să risc să rămân fără casă, pentru că nu am bani să plătesc despăgubirea de 82.000 lei şi interlopii o să-mi scoată la licitaţie casa”.

Singura scăpare: revizuirea

Pentru ca familia Radu să nu rămână fără locuinţă, singura sansă este revizuirea cercetării penale de către procurori. În acest sens, Marin Radu a depus o cerere de revizuire la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. Mai mult, în luna decembrie a trimis un memoriu la Administraţia Prezidenţială în legătură cu acest caz, de unde mai departe s-a dat memoriul spre verificare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. Răspunsul formulat de procurori a fost primit pe 14 decembrie de familia Radu prin care erau informaţi că trebuie să se prezinte pe 7 decembrie la un contestaţia în civil a despăgubirilor. Altfel spus, la şapte zile după ce termenul a avut loc. Aici mai trebuie spus că recursul la contestaţie din data de 7 decembrie a fost declarat nul pentru că judecătorii au considerat că lipseşte motivarea recursului şi cazul nu poate continua, neeaceptându-se această excepţie.

Anunțuri