În urmă cu mai bine de un an, Primăria Galaţi a încercat să rezolve cumva problemele de pe Stadionul ”Dunărea”, care se inunda la fiecare ploaie mai serioasă. S-au montat nişte canale colectoare şi s-au pus 12 guri de canalizare.

Una dintre ele se află însă în mijlocul pistei de atletism. „Ni s-a spus că această canalizare nu va sta mult la stadion. Că e cu caracter temporar, dar de atunci a trecut mai bine de un an. Este chiar între culoarele 4 şi 5 ale pistei de atletism. Practic nu se poate susţine nicio competiţie sportivă. Este o ruşine”, a declarat Dumitru Văduvoiu, antrenor.

Temporar pentru totdeauna

„Ni s-a spus că această canalizare nu va sta mult la stadion. Că au un caracter temporar, dar de atunci a trecut mai bine de un an. Sunt mai multe guri, dar una dintre aceste guri de canalizare este montată chiar între culoarul 4 şi 5 al pistei de atletism. Practic nu se poate susţine nicio competiţie sportivă. Este o ruşine”, ne-a declarat Dumitru Văduvoiu, antrenor de atletism.

De altfel, antrenorii gălăţeni consideră că montarea acestei guri de canalizare este un record mondial negativ pentru atletism.
„Nu cred că mai există undeva în lume piste cu astfel de canalizări. Cred că Galaţiul este unic!”, ne-a mai mărturisit şi Sorin Grecu, un alt antrenor din acest sport.

Pista de atletism de la Stadinul „Dunărea” este singura din judeţ concepută la dimensiunile necesare desfăşurării unor competiţii.
Pe arena se pregătesc atleţii încă de acum 50 de ani. „Era o pistă foarte bună, chiar dacă nu era întreţinută. Prin anii ’60 toţi sportivii se antrenau acolo. Din anii ’70 nu s-a mai făcut nimic pentru întreţinerea sa. A ajuns o ruină”, ne-a mai precizat Dumitru Văduvoiu.

Speranţa este la Primăria Galaţi. „Am fost la primărie pentru a se remedia această problemă, dar răspunsul pe care l-am primit nu a fost favorabil. Este o perioadă de criză, în care municipalitatea nu are resurse financiare”, ne-a declarat Maria Magdalena Irincu, directorul Direcţiei Judeţene de Sport.

„Am contactat direcţia tehnică din primărie şi mi s-a spus că în perioada imediat următoare se vor face lucrările necesare pentru a se repara această problemă”, ne-a declarat Nicoleta Manole, purtător de cuvânt al Primăriei Galaţi.

O consecinţă a faptului că pista este „împodobită” cu o gură de canalizare este că mulţi dintre sportivii de performanţă ai Galaţiului părăsesc oraşul pentru a se antrena în alte judeţe.

Un astfel de sportiv este juniorul Ciprian Zota, atlet pe probele de viteză de 100 şi 200 metri. „Pe Ciprian Zota l-am pregătit pe malul Dunării pentru că la stadion nu se mai putea. Noroc că ne-a ajutat Direcţia Sport şi ne-am antrenat o lună şi în Poiana Braşov”, ne-a mai declarat Dumitru Văduvoiu.

Culmea: e inutilă!

Paradoxal, gura de canalizare în discuţie nu îndeplineşte nici funcţia pentru care a fost amplasată pe pistă, iar ploile continuă să inunde arena.
„Nu s-a rezolvat nimic pentru că pista este în continuare plină cu apă în momentul în care plouă”, ne-a declarat fosta mare campioană Fiţa Lovin.

Campionii Galaţiului au crescut pe pista „Dunărea”

De-a lungul ultimilor 30 de ani, Galaţiul a scos câţiva sportivi de mare performanţă în atletism. Toţi au crescut pe pista de atletism de la Stadionul „Dunărea”. Dintre vedetele atletismului gălăţean din ultimii ani le amintim doar pe Fiţa Lovin, Liliana Năstase şi Viorica Ţigău, care s-au bucurat d erecunoaştere internaţională..
Fiţa Lovin a câştigat medalia de bronz la Olimpiada din 1982, de la Los Angeles, la proba de 800 metri. A câştigat numeroase titluri naţionale şi are la activ medalii la campionatele europene şi mondiale. Campiona a ocupat pentru mai mulţi ani funcţia de director al Direcţiei Judeţene de Sport Galaţi.
Liliana Năstase este multiplă medaliată la campionatele mondiale în sală, la proba de heptatlon. Viorica Ţigău a participat la ultimele două Jocuri Olimpice, atleta fiind crescută de antrenorul gălăţean Sorin Grecu.

Anunțuri