Reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane dezbat cazul de la Galati.In spatele portilor ferecate ale Episcopiei Dunarii de Jos a fost ieri mare fierbere ca urmare a declaratiilor a trei minore care l-au acuzat pe parintele Dumitru Gaureanu de la Biserica Sfanta Treime ca le-a supus unui tir de intrebari despre sex in timpul spovedaniei.

N-am reusit sa obtinem nicio reactie oficiala de la Episcopul Casian sau de la vreun purtator de cuvant. Surse din cadrul episcopiei ne-au declarat insa ca acesta a primit telefoane de la Bucuresti prin care i s-a cerut imperativ sa rezolve cumva situatia creata.

La Biserica Sfanta Treime nu era nici tipenie de om ieri. Preotul Dumitru Gaureanu nu a trecut pe acolo. E adevarat, el nu ajunge la biserica decat in zilele in care sunt slujbe.

„Ce s-a intamplat trebuie sa ramana in biserica”

Articolul de ieri, „Fetite traumatizate de porno-spovedanie”, a fost citit, numai in editia on-line a ziarului, de peste 60.000 de cititori pana ieri-seara. Pentru a comenta cazul, am apelat la cateva nume respectate ale Bisericii Ortodoxe Romane (BOR).

Adrian Gabor, profesor universitar doctor in cadrul Facultatii de Teologie Bucuresti, a precizat ca nu poate face prea multe comentarii fara aprobarea BOR.

„Oricum, regulile spovedaniei prevad si astfel de intrebari. Nu pot sa stiu exact cum s-a intamplat. Acum, fetele isi incep viata sexuala mai timpuriu si unii parinti mai pun si astfel de intrebari. Oricum, consider ca taina spovedaniei e secreta si tot ce s-a intamplat acolo trebuie sa ramana in biserica”, ne-a spus Adrian Gabor.

„Copiii trebuie incurajati sa vina spre biserica”

Preotul paroh Gelu Bogdan, de la Biserica Sfantu Gheorghe din Bucuresti, ne-a declarat ca e vorba despre un „caz special” si ca taina spovedaniei este una sfanta.

„Cu toate acestea, nu cred ca este bine sa adresezi intrebari de genul acesta unor copii cu varsta intre 14 si 17 ani. Nu pot eu sa decid de unul singur daca este o greseala din partea preotului, insa cu siguranta este o exagerare. Eu nu am adresat niciodata astfel de intrebari”, ne-a declarat preotul Gelu Bogdan.

El a adaugat ca, intrucat copiii aveau o varsta frageda, trebuiau incurajati sa vina spre biserica. „Trebuia sa li se trezeasca interesul spre religie, nu trebuia sa fie asaltati cu astfel de intrebari”, ne-a mai spus parintele.

„Preotul le-a dat idei”

La randul lui, staretul Adrian al Manastirii Derveni, din judetul Constanta, a comentat scurt subiectul: „Precizez ca nu vorbesc decat in nume personal si nu dau verdicte in acest caz. Eu nu pot sa spun ca aprob astfel de idei. Poate ca fetele care au venit la spovedanie nici nu stiau despre ce erau chestionate, iar preotul le-a dat idei. Oricum, varsta era mult prea frageda pentru a putea risca asemenea intrebari”, ne-a spus staretul de la Derveni.

Anunțuri