Teodoru Toader a tras şase focuri într-un tânăr care asculta muzică la maximum în maşina parcată în centrul comunei Oancea.

Tânărul de 33 de ani ciuruit de un poliţist, în centrul comunei gălăţene Oancea, a murit ulterior la spital, fusese anchetat de acelaşi poliţist, în urmă cu nouă ani. Duminică după-amiază, Teodoru Toader (32 de ani) adjunctul şefului de post din comună, l-a împuşcat cu şase gloanţe pe Ciprian Muşat, pentru că asculta muzică la maximum.
Victima a decedat ieri-dimineaţă, la Spitalul Floreasca din Capitală. Tot ieri, poliţistul Teodoru Toader a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, sub acuzaţia de omor calificat.

S-a întors după zece minute de la ceartă, a scos pistolul şi atras

Ciprian Muşat, de-abia întors din străinătate, se afla duminică în centrul comunei Oancea, într-un autoturism, şi avea muzica dată la maximum. Teodoru Toader, care locuia în apropiere, a ieşit din casă pentru a-i atrage atenţia că tulbură liniştea publică. Potrivit martorilor, Muşat a intrat într-o dispută verbală cu poliţistul, pe care l-a înjurat.

La un moment dat, poliţistul a dat semne că renunţă la conflict şi a plecat spre casă. După zece minute, însă, s-a întors, a scos pistolul şi a tras patru focuri de armă în cel cu care se certase. Şocul resimţit în urma împuşcăturilor l-a aruncat pe Ciprian Muşat din maşină. Cu ultimele puteri, victima a încercat să fugă, moment în care poliţistul a mai tras două gloanţe. Tânărul a fost dus la Spitalul „Sfântu Andrei” din Galaţi, după care a fost transportat de urgenţă la Spitalul Floreasca, din Bucureşti, unde a murit ieri-dimineaţă.

Tulburarea liniştii publice – amendă între 70 şi 4.000 de lei

Poliţistul Teodoru Toader a susţinut ieri, în faţa magistraţilor, că s-a simţit ameninţat. „A spus că a crezut că victima avea ceva în mână şi îl putea lovi. A mai explicat că cercetase victima în anul 2000 şi că, din acest motiv, Ciprian Muşat dorea să se răzbune”, ne-a declarat Florin Meleacă, vicepreşedintele Tribunalului Galaţi. Dacă va fi găsit vinovat, poliţistul riscă între 15 şi 25 de închisoare.

Poliţiştii gălăţeni au mai menţionat că, pentru fapta sa (tulburarea liniştii publice), Ciprian Muşat ar fi trebuit să primească o amendă cuprinsă între 70 şi 4.000 de lei.

O descărcare nervoasă

Reacţia lui Toader poate avea la bază o descărcare nervoasă, cred psihologii. „Cel mai probabil, un dezechilibru emoţional a condus la această ieşire. Ce s-a întâmplat poate avea legătură cu meseria poliţistului, ce ar trebui să pre supună testări psihologice dese”, a declarat pentru evz.ro psihologul Eugen Dumbravă, managing partner la Habar Consulting.

Potrivit dosarului său, Teodoru Toader a trecut toate testele psihologice de la Şcoala de Ofiţeri de la Câmpina. Însă acestea au fost efectuate cu 10-12 ani în urmă! „Nu am avut niciodată un raport prost despre activitatea lui”, conchide Cristina Tatulici, purtător de cuvânt al Poliţiei Galaţi.

PĂREREA SOCIOLOGULUI

Oamenii aprobă atitudinea lui Toader, nu fapta

Articolul despre poliţistul din Galaţi, care l-a împuşcat mortal pe Ciprian Muşat, a stârnit un val de reacţii pe forumul http://www.evz.ro, majoritatea aprobatoare.

Cei mai mulţi dintre cititorii EVZ care au comentat articolul consideră că poliţistul „l-a tratat corect pe individul respectiv”. „Eu zic că ar fi bine să fie lăsat liber poliţistul fiindcă a procedat absolut corect”, a postat pe site-ul evz „trif”. De aceeaşi părere este şi un alt cititor, care a postat sub numele de Ion Creştinul, că „poliţistul are circumstanţe atenuante şi prezumţia de nevinovăţie (…) cu un avocat bun scapă pentru că se pare că este nevinovat”.

Mai mult, aceştia văd în fapta omului legii crearea unui precedent al reinstaurării ordinii printre „cocalarii manelişti”. Sociologii cred, însă, că nu este vorba de spre aprobarea gestului în sine – acela de a omorî un om, ci de o salutare a luării unei atitudini.

„Nu mă surprinde atitudinea forumiştilor, mai ales că aceasta nu izvorăşte din vreo dorinţă de a ucide, nici pe departe. Vine din viaţa de zi cu zi, din lipsa aplicării legislaţiei cu privire la cazurile similare. Cititorii, de fapt, le reproşează autorităţilor că nu fac nimic cu privire la atâţia care ascultă orice fel de muzică la maximum sau au un comportament neadecvat în spaţiul public. Cu siguranţă au întâlnit astfel de cazuri”, consideră sociologul Marius Pieleanu.

„Cititorii nu sunt de acord cu fapta, dar sunt de acord cu faptul că poliţistul a avut o reacţie”, conchide sociologul. 

Anunțuri