Este o producţie care nu se adresează în primul rând ochilor (daca se poate spune aşa), filmul e destinat mai degrabă pentru a fi privit cu creierul şi cu sufletul. Filmul e banal ca imagini şi ca acţiune sau măcar destul de banal ca să nu aibă vreo intrigă aşa de încurcată încât să ai multe de povestit. Nu este un ghem al cărui fir se pierde uneori printre celelalte. Nu este un joc. Este o poveste onestă – El place pe cineva şi încearcă să o cucerească fără niciun fel de joc.

Dar chiar şi asa povestea e captivantă. Cum altfel se poate spune despre un film care la începutul său prezintă o primă întâlnire reuşită dinte un El şi o Ea şi ca la orice primă întâlnire reuşită se stabileşte şi a doua ieşire împreună.  Urmează să aibă loc peste şase luni, când vremea se va încălzi şi vor putea ieşi la o plimbare cu barca.

El (Phylip Hoffman Seymour) este un ciudat, iar Ea o ghinionista a întâlnirilor cu bărbaţii.  Tocmai pentru că este un ciudat, o întâlnire peste şase luni cu o femeie pe care o place este văzută ca un mare succes – la alţii şi o întâlnire de-abia peste o săptămână sau maxim două e un motiv de a refuza să se mai vadă cu cineva 🙂 . Problema nu este că trebuie să aştepte şase luni, ci că nu ştie să vâslească şi nici măcar să înoate.

Aşa că ia cursuri de înot de cel mai bun prieten al său. Începe să înveţe să înoate pentru o întâlnire de peste şase luni. Sună ciudat, dar asta e calea onestă!

Din fericire, cei doi nu trebuie să aştepte şase luni şi se văd după o scurtă perioadă. El este prea ciudat ca să ştie să facă în mod corect o invitatie la cina în oraş, asa ca ea crede ca îi va găti El la cină, ceea ce îi place şi spune că de-abia aşteaptă.

Din nou, El nu ştie să găteasca nimic şi nici nu are bani să meargă la cursuri. Aici are loc una dintre scenele minunate.

MOMENTUL DE MAGIE

Prietenul lui cel mai bun are o relaţie de foarte mulţi ani cu prietena cea mai buna a Ei. Logodnica sa l-a înşelat timp de doi ani, cu un bucătar. Aşa că pentru a fi fericit prietenul său este de acord să-şi trimită logodnica la fostul amant ca să-l roage să-l înveţe pe Ciudat să gătească. Face acest gest, deşi stie că e foarte posibil ca logodnica sa să reia relaţia cu fostul ei amant. Dar nu îi pasa … ştie că e unica şansa pentru ca prietenul său ciudat să fie fericit. Nu stă pe gânduri, îşi impinge logodnica în braţele amantului pentru a-şi ajuta prietenul. Sau poate era egoist şi vroia doar să-si verifice logodnica?

Oricum cina în patru la care Ciudatul găteşte are loc. Pentru că toate personajele se simt bine, Ciudatul uita de mâncare care se arde. Intră în crize şi se încuie în baie supărat că a stricat momentul perfect pentru care s-a pregătit atât.

„Ai uitat de mâncare pentru că eşti îndrăgostit, asta e lucru important pe care trebuie să ţi-l aminteşi (şi nu faptul că ai ars mâncarea)”, îi spune acelaşi prieten.

Sfârşitul e cât se poate de banal, dar merită văzut şi înţeles.

Anunțuri