Încălţăminte, haine, jucării, parfumuri, echipament IT, dispozitive medicale şi ţigări sunt mărfurile imitate foarte des de reţelele de contrabandă. Localităţile de lângă graniţă şi Bucureştiul sunt punctele unde se găsesc des produse contrafăcute.

„Conform estimărilor noastre, valoarea comerţului cu produse falsificate ajunge la 25% în ţara noastră. Complexele Dragonul Roşu şi Europa sunt de departe porţile de intrare ale unor astfel de bunuri. China e principalul furnizor de mărfuri falsificate, apoi spaţiul ex-sovietic”, ne-a explicat Gabriel Turcu, reprezentantul Reţelei Europeane pentru Combatarea Contrafacerilor. Brandurile arhicunoscute sunt ţintele predilecte ale reţelelor de contrafacere a produselor.

Falsurile Nike şi Adidas vin din Asia

China e locul de provenienţă al produselor care imită marca americană Nike. Producătorul sportiv, reprezentant în ţara noastră de firma Elmec România, a reclamat numeroase cazuri de folosire ilegală a mărcii.

„Avem astfel de cazuri, însă nu putem prezenta foarte multe date despre situaţiile în care produsele Nike sunt falsificate pentru că aceste întâmplări sunt mai sensibile. Avem o firmă de avocatură care se ocupă de aceste dosare”, ni s-a spus de la Elmec.

Unul dintre dosarele în care produsele Nike au fost contrafăcute a fost cel al firmei Tongli Internaţional Impex SRL, cu sediul în Bucureşti. Aşa cum era de aşteptat, firma este controlată de doi chinezi : Zheng Guifu şi Wang Nianxing. Cea mai mare captură de încălţăminte contrafăcută (2 milioane de euro) de la noi a constat însă în produse Adidas.

Jucăriile Disney şi scutecele Pampers sunt şi ele imitate

Imitaţiile chinezeşti nu ratează nici produsele destinate bebeluşilor. Conform datelor puse la dispoziţie de Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), pe data de 7 martie 2011 lucrătorii vamali constănţeni au descoperit 42.812 de jucării care încălcau drepturile de proprietate ale titularului mărcii Disney.

Marfurile proveneau din China, iar valoarea bunurilor a fost de 428.120 euro. În plus, Direcţia Regională de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Bucureşti a descoperit, în luna iunie, 89.600 bucăţi scutece care încălcau drepturile mărcii Pampers. Mărfurile în valoare de aproape 9.000 de euro au fost descoperite în Complexul Comercial Smart Expo.

Până şi echipamentele medicale sunt contrafăcute

Aurora Popa, brand-manager la firma Studio Moderna România, ne-a reclamat faptul că şi produsele de tip medical ale acestei societăţi sunt contrafăcute. Este vorba de dispozitivele Kosmodisk, care sunt concepute pentru a remedia afecţiunile coloanei vertebrale.

„O astfel de variantă contrafăcută, a unui Kosmodisk pentru tratarea durerilor de spate, este vândută în centre comerciale, de către vânzători ambulanţi şi pe mai multe site-uri. Sunt copii ale produsului Kosmodisk, un dispozitiv medical ce elimină durerile de spate. Din cauza calităţii slabe a materialului din care aceste dispozitive false sunt făcute, cumpărătorii au reclamat că au avut de suferit”, ne-a precizat Aurora Popa.

Un client păcălit este Cristian Mihai, care spune că a cumpărat un astfel de dispozitiv fals de la „Dragonul Roşu”: „Durerile de spate se înrăutăţeau aşa că am fost cu el la un specialist şi acesta mi-a spus că era contrafăcut”.

CUM VĂ DAŢI SEAMA DACĂ PRODUSELE CUMPĂRATE SUNT ORIGINALE

„Păcălesc cu preţurile mici”

Principalul indiciu după care puteţi recunoaşte un produs fals de unul original e cel al preţului.

„O persoană nu trebui să aibă încredere în această formă de marketing care te împinge să cumperi un produs de marcă, în mod normal situat la un preţ mai ridicat, la un preţ mic”, este sfatul lui Gabriel Turcu, reprezentantul Reţelei Europene pentru Combatarea Contrafacerilor.

Cei care doresc un produs original trebuie să încerce să-l cumpere din magazinele sau reprezentanţele oficiale şi să evite alte spaţii comerciale.

Imitaţii în lumea vituală

Nu doar în complexe comerciale cu specific chinezesc se găsesc produse contrafăcute. Internetul este un alt mijloc prin care astfel de mărfuri ajung la cumpărătorii dornici de chilipiruri. O serie de pagini web „se laudă” că vând produse de marcă la preţuri de „chinezării”.

Dintre aceste site-uri cel puţin „suspecte” care promovează bunuri bănuite de a fi false sau permit vânzarea acestora sunt: http://www.okazii.ro; http://www.anuntul.ro; http://www.hainedefirma.net; http://www.haine-de-firma.ro; http://www.signatureshop.ro; http://www.hainedemarca.ro; http://www.ssshoesss.ro; http://www.pradus.ro şi http://www.teimbrac.ro.

„Unele dintre aceste site-uri nici măcar nu au datele de identificare ale firmelor pe care îşi desfăşoara activitatea, altele au preţuri în euro şi nu in lei, altele n-au linkurile către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, şi majoritatea reclamă cu ostentaţie autenticitatea mărfurilor pe care le vând”, ne-a precizat Cătălin, un consumator care a avut de-a face cu astfel de imitaţii.

Ramona Hromei, PR Officer la site-ul Okazii.ro ne-a precizat: „Okazii.ro este cel mai mare site de comerț online din România. Suntem locul unde orice român poate vinde sau cumpăra ceea ce i se potrivește. În orice moment sunt în vânzare peste 1.300.000 de produse. Din cauza acestui volum impresionant de activitate și respectând regulile de protecție a datelor pe internet, produsele listate spre vânzare nu pot fi în totalitate verificate din punct de vedere al caracteristicilor”.

Reprezentantul magazinului on-line ne-a declarat că site-ul duce o luptă continuă împotriva produselor contrafăcute.

„Susţinem vânzătorii de bună credință și descurajăm listarea de produse de proveniență incertă. Conform „Termenilor și Condițiilor” Okazii.ro, pe care orice utilizator se angajează din primul moment să le respecte, responsabilitatea postării anunțurilor și produselor aparține utilizatorilor. Vorbim despre același model de business pe care îl practică și eBay, Amazon sau alte markeplace-uri din toată lumea”, ne-a mai declarat Ramona Hromei.

Mai mult, orice firmă sau persoană fizică care descoperă un produs falsificat pe site, poate face o reclamaţie pentru scoaterea acestuia.

6,5 milioane de mărfuri contrafăcute confiscate

De la începutul anului, valoarea mărfurilor dovedite a încălca un drept de proprietate intelectuală, reţinute de Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), este de 16,6 milioane de euro.

S-au reţinut 6.439.445 bunuri contrafăcute. „E vorba de 5.467.666 ţigarete (în special Viceroy şi Marlboro), 176.434 jucării, 171.988 obiecte îmbrăcăminte, 141.017 perechi încălţăminte, 109.513 cosmetice, 90.960 scutece, 66.600 CD-uri şi 56.400 baterii”, ni s-a comunicat de la Biroul de Presă al ANV.

Anunțuri