6302100331_3dd6c9e523_bMilioane de copii din întreaga lume îi scriu de sărbători “bătrânului îmbrăcat în roşu” care a devenit imaginea Crăciunului. Printre aceştia sunt şi cei din România, rugându-l pe Moş să le trimită  cadouri de tot felul, dar și sănătate și fericire pentru toți cei dragi.
Laura (9 ani) a scris o astfel de scrisoare anul trecut. A vrut să-i trimită Moșului mulțumiri pentru cadourile din anii precedenţi, demonstrându-i că este o elevă conştiincioasă care ştie să scrie bine. Şi anul acesta, a întocmit o astfel de epistolă în care a trecut ce cadouri doreşte. De data aceasta a semnat-o împreună cu sora sa mai mică, Ilaria, de 6 ani. Cele două fetiţe au trecut, pe foaia de hârtie pe care au trimis-o lui Moş Crăciun, următoarele:

”Dragă Moșule!

Eu, Laura, și sora mea Ilaria ne-am dori anul acesta câte patru lucruri. El e ar fi:

Laura

– un paper FX,

– un puzzle 3D CBF Turnul Eiffel

– cartea Însemnările unei pustoaice, volumul 3

– jocul Fotbal cu Tom și Jerry

Ilaria

– păpușa Ioana cu MP3

– o păpușă Hello Kitty mare

– computerul Țestoasă

– set creație origami.

Mulțumim Moșule!”

Scrisoarea Laurei si Ilariei catre Mos Craciun

După ce a terminat de scris, Laura a pus lista sa într-un plic, pe care s-a semnat. Şi-a trecut adresa şi ca destinatar l-a trecut pe Moş Crăciun, a cărui adresă ştiută de ea este Polul Nord.

Din Canada se poate primi răspuns de la Moşul în limba română

Cam aşa procedează copiii din toată lumea. Diferenţele încep să apară din momentul în care cutia poştală este deschisă.

Serviciile poştale din lumea civilizată au grijă de această corespondenţă specială. În Canada, i se răspunde oricărui copil care îi trimite câteva rânduri lui Moş Crăciun. Poate şi din acest motiv, copii din întreaga lume au început să-i scrie scrisori Moşului canadian. Un million de scrisorici ajung anual pe adresa Poştei din Canada şi la fiecare în parte se răspunde. Ba  mai mult, răspunsul este formulat în limba în care s-a scris şi chiar în limbajul Braille dacă se impune. Programul a trezit aşa de mult admiraţia publicului, încât 11.000 de voluntari ajută serviciul poştal canadian să răspundă la această corespondenţă.

 Laura (stanga) si Ilaria (dreapta)

În România, la Poştă: “Ştiţi, Moş Crăciun nu există!”

La noi în ţară această corespondenţă are o altă destinaţie. Am mers într-un Oficiu Poştal din Capitală, Sectorul 3 mai exact, pentru a afla ce se întâmplă cu scrisoarea Laurei şi a Ilariei.

Mă îndrept spre un ghişeu şi întreb? “Ce se întâmplă cu scrisorile pe care copii le trimit lui Moș Crăciun?”. Nu apuc să continui şi doamna de la ghişeu spune puţin enervată: “Dar, de ce vreți să stiți?”.

„Am o nepoată care a scris lui Moș Crăciun și a pus acum scrisoarea în cutia poştală. Noi, membrii familiei am vrea să o recuperăm și să vedem care-i sunt dorințele pentru a încerca să i le îndeplinim”, reacţionez imediat cu răspunsul pregătit de acasă. „Nu știu ce să vă spun. Staţi să întreb la şefa”, ne răspunde femeia şi pleacă într-o cămăruţă din spate.
După două-trei minute se întoarce. “Aceste scrisori sunt reciclate ca deşeuri pentru că nu au destinatar cunoscut. Ştiţi ,Moş Crăciun nu există! Însă dacă doriți, puteți trece mâine dimineaţă pe la ora 7.00 și dacă aveţi noroc la colegii mei de dimineaţă, o să vă ajute să găsiţi scrisoarea nepoatei. Până mâine se va sorta corespondenţa şi cea fără destinatar cunoscut este pusă de-o parte. Dar nu veniți mai târziu de ora 8 dimineața”, sunt sfaturile doamnei de la ghişeu. Plec puţin resemnat de ideea că dorinţele micuţilor sunt considerate deşeuri de Poşta Română.

Posta Romana

Dintr-o întâmplare fericită pentru subiectul în cauză, în seara următoare în scara blocului am dat peste un postaş. Am profitat de “cadou” şi l-am asaltat cu întrebări.  Mai întâi mă interesez dacă primeşte scrisori adresate lui Moş Crăciun. Zâmbește larg, după care explică foarte calm: „Primesc, dar mai puţine. La oficiu sunt câteva sute în perioada asta. Mai mă duc la oameni să le duc pensia și unii, care au nepoți, îmi dau scrisorile copiilor”. Îl mai întreb curios ce face cu ele, că doar “Stiţi, Moş Crăciun nu există!”, spun automat replica de la Oficiul Poştal. “De obicei încerc să le dau înapoi părinților și bunicilor. Dacă nu pot, ori le duc la Oficiul Poştal unde sunt reciclate, fie uneori la arunc dacă e seară târziu şi a doua zi sunt liber. Asta este, nu avem adresa lui Mos Craciun”, mai spune poștașul.

Copii trimit scrisori lui Mos Craciun

Am încercat să obţin şi un punct de vedere de la conducerea Poştei Române despre soarta scrisorilor adresate lui Moş Crăciun. A fost nevoie de o săptămână ca să primesc un răspuns din care să înţeleg că din acest an, scrisorile copiilor nu mai sunt deşeuri.

“Compania Naţională Poşta Română S.A. şi Raiffeisen Bank au lansat campania Intră în lumea magică a lui Moş Crăciun dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani. Până pe 31 decembrie a.c., copiii şi părinţii lor vor putea achiziţiona din oficiile poştale un kit care conţine un plic, o coală A4 şi o carte poştală. Plicul şi coala A4 vor fi completate şi trimise la următoarea adresă pretipărită de pe plic: Santa Claus’ Main Post Office Santa’s Workshop Village,96930–Arctic Circle, ROVANIEMI,FINLAND. Toate cărţile poştale vor participa la tombola organizată în luna ianuarie pentru desemnarea câstigării celor 110 premii care constau în vouchere valorice în valoare de 300 de lei (tva inclus) la Librăria online Cărtureşti”, a explicat Dan Dumitrescu, şef Birou Relații Publice și Cabinet Director General.

L-am rugat pe domnul Dumitrescu să-mi precizeze şi ce se întâmplă cu scrisorile Laurei şi Ilariei care nu ştiau de niciun kit şi nici nu doreau să plătească pentru a participa la o tombolă. Desigur, nu am primit niciun răspuns.

Prin urmare, singura şansă pentru ca dorinţele copiilor din România să nu ajungă la gunoi este să scrie lui Moş Crăciun apelând la Poşta din Canada, de unde vor primi un răspuns în limba română. Adresa de corespondenţă ce trebuie trecută pe plic este: SANTA CLAUS , NORTH POLE, H0H 0H0, CANADA.

Sortarea corespondentei la Posta

Anunțuri