penitenciarul rahovaCondamnaţii bogaţi sau celebri au de respectat un scurt regulament impus de şefii clanurilor din penitenciare pentru a nu ajunge victimele unor agresiuni. Aşa ca deţinuţi-vedetă ajung să plătească inclusiv salarii gărzilor de corp de după gratii. Alături de regulile impuse de gardieni, VIP-uri ca Gigi Becali, Gica Popescu sau Catalin Voicu au de respectat şi un instructaj verbal primit de la colegii de detenţie.

„Păi, în momentul în care te duci la Rahova, daca cineva îti pune gând rau, n-ai cum sa scapi. Cine spune ca eşti protejat acolo zice o poveste. Nu rezişti daca în viaţa nu ţi-ai format un bagaj relaţional”, spunea, într-un interviu pentru România Liberă, Catalin Voicu, fostul senator, condamnat la şapte ani pentru trafic de influenţă. Combinatorul PSD facea referire la un set de reguli pe care condamnaţii „cu nume” trebuie sa le respecte după gratii, ca sa nu fie loviţi, înjuraţi, etc. Aceste norme de după zăbrele au fost povestite de foşti deţinuţi de la penitenciarele din Jilava, Rahova, Focşani şi Giurgiu.

1. Deţinuţilor-VIP nu le este permis sa fie solitari, sa iasa singuri în curte sau în penitenciar. Motivul: pot fi uşor şantajaţi sau atacaţi, caz în care gardienii taie drepturile tuturor deţinuţilor. Aşa ca Gigi Neţoiu sau Cristi Borcea sunt sub protecţia clanurilor din penitenciarele Craiova şi Slobozia.
2. Sa devina membrul unui clan. Orice VIP trebuie sa aleaga, înca din prima saptamâna, o grupare care sa-l protejeze. Liderul acestui clan, care are titlul de „jupân”, trebuie apoi sa negocieze cu restul gaştilor împarţirea avantajelor: banii şi bunurile primite de la vedeta. Meme Stoica este protejat, la Rahova, de membri ai Clanului Sportivilor, din care face parte şi Gheorghe Mustaţă, şeful galeriei Stelei.

3. Să nu fie pârâcios. Daca Gigi Becali este agresat, el nu trebuie sa anunţe incidentul gardienilor. Agresiunea este raportată doar jupânului care-l protejează. Acesta îl va pedepsi dur pe agresor: i se înţeapa limba daca a vorbit urât sau i se va rupe o mâna – dacă a lovit.

4. Sa împarta ce primeşte. Deţinuţii- VIP trebuie sa ofere o parte din bunurile pe care le primesc de acasa membrilor clanului care-l protejează.

5. Batjocura nu este permisă. Să nu fie niciodata cu nasul pe sus în faţa altor deţinuţi. Sa nu umilească cu glume.

6. Mobilul vedetei este al tuturor. Membrii importanţi ai clanului care-l protejeaza pot folosi telefonul VIP-ului ca sa-şi sune apropiaţii din libertate în caz de urgenţă.

7. Sa plateasca un „vinovat”: un coleg de celula care, în cazul în care vedeta este prinsa cu bani în buzunare sau telefon mobil, sa minta şi sa-şi asume el vina.

8. Sa platească „salarii” garzilor de corp. Membrii clanului care-l protejeaza vor avea, la eliberare, o suma de bani din partea vedetei.

9. Dupa eliberare, sa nu vorbeasca niciodata urât despre foştii camarazi care l-au aparat.

Recompensele vedetelor

Pe lânga protecţia fizica, condamnaţii cu nume sonore au parte şi de alte avantaje din partea deţinuţilor cu care relaţioneaza: ţigări sau minute suplimentare la telefonul fix. Spre exemplu, Gigi Becali ţine morţiş, după ce a fost prins cu o mie de euro în buzunar, să respecte orice regula a gardienilor, pentru a putea ieşi condiţionat. Astfel, el nu foloseşte telefon mobil pentru a nu fi prins, ci consuma şi minutele „prietenilor” de la telefonul fix la care au acces condamnaţii. Sunt şi deţinuţi-vedeta rebeli. Spre exemplu, Sorin Ovidiu Vîntu nu plătea pe nimeni pentru a-şi asuma vina în locul lui. Aşa că, la un control al gardienilor, a fost prins cu mobil în celulă.

Anunțuri