nelu tascaÎn urmă cu doi ani, pe 27 septembrie, în timp ce omul străzii Constantin Meșca (71 de ani) mușca cu poftă dintr-un covrig tare și prăfuit în sărăcăciosul orășel gălățean Tecuci, în sala Judecătoriei 1 din București, un avocat de lux cerea în instanță în numele bătrânului daune de zeci de mii de euro. Omul străzii fusese lovit, în 2009, de un Opel pe o trecere de pietoni. Asta deși Nelu Tașcă – acesta este numele apărătorului, cel care îi reprezintă, printre alții, în instanțe pe Mircea Băsescu și Sorin Blejnar – și Meșca nu s-au întâlnit niciodată, nu și-au vorbit vreodată, așa cum susține tecuceanul.

Bătrânul habar nu avea de acțiunea avocatului care a solicitat, de la Uniqa Asigurări, suma de 20.000 de euro. A aflat întâmplător acum câteva săptămâni când un cunoscut stabilit în Capitală, care avea un proces la Judecătorie, l-a întrebat ce o să facă cu cei 20.000 de euro pe care îi cere de la firma de asigurare? A crezut că este un mișto ieftin, era seară și toată ziua băgase în stomac un ceai și un covrig.

Lovit pe trecerea de pietoni

Constantin Mesca a fost victima unui accident rutier grav produs pe 18 iunie 2009, pe strada Nicorești din Tecuci. A fost dus de urgență la Spitalul Județean Galați și a avut nevoie de aproape o sută de zile de îngriji medicale. Autorul incidentului a fost Anton Romeo (27 de ani), un tânăr din comuna gălățeană Tudor Vladimirescu. Acesta conducea un Opel Astra și a intrat cu viteză pe zebră, unde bătrânul traversa regulamentar. Șoferul “a accidentat persoana vătămată, Constantin Meșca, cauzându-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 90-100 de zile de îngrijiri medicale”, scriu anchetatorii în probatoriul dosarului penal 1714/P/2009 care a fost deschis pe numele șoferului, Romeo Anton. Mai exact, coliziunea cu Opelul i-a rupt ambele picioare și i-a afectat coloana. Meșca stă acum pe străzile Tecuciului într-un cărucior.

„Traversarea o efectua în pas normal, nu alerga așa cum a declarat invinuitul, de altfel nici vârsta, 67 de ani (n.r. în 2009 avea 67 de ani), nu i-ar permite acest lucru”, au stabilit agenții de la Poliția Rutieră Tecuci care au fost la locul accidentului. Pe 7 octombrie, același an, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru Anton Romeo pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporala din culpă.

Citațiile pentru Meșca au mers la avocat

Dosarul penal a fost oprit anul următor pentru că Romeo Anton a decedat și cercetarea a fost oprită. “Din acel moment, mie nu mi s-a mai spus nimic de acest caz. Nici nu știam că dosarul a mers la instanță pentru daune. Acum câteva săptămâni, am fost anunțat de un cunoscut că eu mă judec la București. Eu când am fost la parchet în 2010 la Parchetul Tecuci mi s-a spus că totul se oprește aici și că rămâne ca tren. Nu știu cum se procedează în astfel de situații”, mărturisește acesta.
După aproape trei ani de la accident, fără știrea lui Meșca, procesul pentru daunele morale care i se cuveneau începe la Judecătoria Sectorului 1. Cel care a deschis procesul a fost avocatul Nelu Tască, la pretinsa cerere a lui Mesca. Apărătorul solicită instanței ca toate citațiile pentru clientul său să fie trimise la biroul său de avocat din București. Avocatul a cerut 20.000 de euro în numele bătrânului, din care 8.000 reprezentau daune materiale, 12.000 daune morale, plus un ajutor lunar de 400 de lei.

Falsul contract

În data de 27 septembrie 2012, avocatul prezintă o împuternice avocațială prin care acesta susține că are un contract cu Meșca (facsimil 1). “Domnul avocat Nelu Tașcă se împuternicește de către clientul Meșca Constantin în baza contractului de asistență 047996 din 01 martie 2012 să exercite următoarele activitati: asistare reprezentare și să asiste /sa reprezinte clientul în fața Judecătoriei Sectorului 1”, este trecut pe împuternicrea prezentată în instanță de apărător. Din acest document lipșeste semnătura  lui Meșca.

Reprezentanții Uniqa Asigurări ne-au precizat că nu au știut că avocatul îl prezintă pe Meșca fără acordul victimei accidentului rutier.

Pe 13 decembrie 2012, Nelu Tașcă susține din nou cu înscrisuri de mână în fața judecătorilor că îl reprezintă pe Constantin Meșca, deși gălățeanul nu l-a întâlnit vreodată. “În astfel de situații, clientul care a fost reprezentant cu un contract pe care nu l-a semnat trebuie să facă plângere la Parchet, instanța nu are cum să verifice dacă o împuternicire este sau nu semnată cu adevărat de client”, a comentat judecătorul Emilia Mădălurescu, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Sectorului 1.
Astfel, avocatul face o delegație de substituire scrisă de mână: “Subsemnatul avocat Nelu Tașcă, aparator ales al reclamantului Constantin Meșca, prin prezenta îl imputernicesc pe Florin Tîrnovean să ma substituie la termenul de judecată”. (facsimul 2)

“Nu-mi amintesc dacă l-am întâlnit pe Meșca”

Procesul a bătut pasul pe loc din anul 2013, după ce consilierul juridic de la firma de asigurări a cerut o adeverință de la medicul de familie al lui Meșca pentru a compara starea lui de sănătate de dinaintea accidentului și de după incident. Cum, Nelu Tașcă nici nu-l cunoaște pe gălățean, nu a putut prezenta această adeverință timp de un an, motiv pentru care instanța a decis perimarea dosarului și anularea cauzei. Dosarul a fost retrimis la Tribunalul București, unde se va judeca recursul. (vezi facsimil)

În legătură cu acest dosar, avocatul susține că împuternicirea de la Meșca a fost semnată de chiar de bătrân.“Am sute de dosare, nu-mi amintesc toate detaliile. Dacă l-a dosar este o împuternicire, înseamnă că domnul Meșca a semnat-o și m-am întâlnit cu el. Cum am aflat de situația lui Meșca, probabil cu el m-am întâlnit, v-am spus nu-mi mai amintesc exact”, a declarat Nelu Tașcă.

După ce i-am transmis că Meșca este un om al străzii care nu a ieșit niciodată din județul Galați, apărătorul ne-a mai spus “este posibil să fi fost un mandatar”, a mai adăugat acesta, fără a ne preciza cine a fost acest presupus mandatar.
Mai trebuie adăugat că Meșca va fi adus în Capitală de apropiatul care i-a spus de caz pentru a depune plângere penală împotriva lui Nelu Tașcă. Reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci și Poliția Tecuci ne-au asigurat că nu-l cunosc pe actualul avocat al lui Mircea Băsescu și nimeni nu a oferit informații despre dosar care ar fi putut duce la începerea unei acțiuni în civil pe numele omului străzii. Cu toate acestea, Mesca susține că doar prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci, Neculai Jalbă, și cei de la Poliția Rutieră știau de accident și ar fi putut profita de lipsa sa de cunoștințe și posibilități financiare. Aici mai trebuie precizat că Nelu Tașcă este de orgine din comuna Matca, localitate de lângă Tecuci.

Cine este Nelu Tașcă

Avocatul îi reprezintă, printre alții, pe Mircea Băsescu – fratele lui Traian Băsescu, Marian Căpățână și Sorin Blejnar. Pe primii doi îi apără în cazul traficului de influență de 600.000 de euro pentru favorizarea lui Bercea Mondial. Pe Blejnar, Tașcă îl reprezintă în dosarul DNA în care fostul șef al Fiscului este cercetat pentru complicitate la evaziune fiscală într-un dosar care vizează importul de produse petroliere. Totodată, acesta a înființat o organizație, Daune Morale Auto, care și-a propus să apere în instanță victimele accidentelor rutiere. Pentru aceasta, persoanele care au suferit de pe urma unor astfel de incidente, după ce încheie un contract cu asociația, vor fi reprezentate în instanță de Nelu Tașcă sau de un asociat.

Discuție cu Constantin Meșca (cu video)
Apropiat: Vă dau telefonul (n.r. – pe ecran era o fotografie cu portretul avocatului Nelu Tașcă) să-mi spuneți dacă îl cunoașteți pe omul acesta?
Constantin Mesca: E prima dată când îl văd!
Apropiat: Este angajat de dumneavoastră?
Constantin Mesca: Nicioadă și nu mi-a cerut nimeni s-o fac?
Apropiat:  Știați că domnul acesta a cerut 20.000 de euro în numele dumneavoastră?
Constantin Mesca: Acum aud asta.
Apropiat: Cine știe de acest caz?
Constantin Mesca: Jalbă (n.r. prim-procurorul Tecuciului si) toată Poliția (Tecuci)?
Apropiat: Ce v-a spus procurorul (n.r. – Jalbă) despre acest caz?
Constantin Mesca: Că rămâne ca-n tren.

Anunțuri