sectaLa Tecuci, judeţul Galaţi, s-a aciuat o mişcare religioasă condusă de Constantin Dogaru, un fost membru MISA şi ex-profesor bănuit că facea ochi dulci elevelor. Pe lângă rugăciuni, secta are şi „preocupări lumeşti”. În spatele unei secte în care enoriaşii sunt învăţaţi să-şi doneze locuinţele cultului şi să renunţe la viaţa de familie şi să adopte desfrâul sexual, liderii grupării au dezvoltat o reţea de evaziune fiscală cu alcool şi obiecte de lux.

Filiera este între România şi Republica Moldova/Ucraina. „Potirul de Aur al României” Liderul mişcării denumite pompos Biserica Ortodoxă Secretă Adevărată este Constantin Dogaru, un fost profesor de Educaţie Tehnologică. Şi-a acordat titlul de „Potirul de Aur” al României, deşi este îmbrăcat în nişte izmene peticite, iar grupul ţintă în rândul căruia îşi alege victimele „este cel al femeilor de peste 45 de ani, singure, care într-un fel sunt neajutorate”, avertizează părintele Gheorghe Joghiu, preot protopop al Tecuciului, din cadrul Arhiepiscopiei „Dunării de Jos”.

Baza sectei este municipiul Tecuci din judeţul Galaţi. Dogaru şi-a făcut adepţi şi în Piteşti, Vrancea, Vaslui, Brăila şi chiar Bucureşti. Poate numără în total peste 500 de credincioşi-naivi. Mirosul de brânză şi ceapă din microbuzele care străbat din 20 în 20 de minute cei 78 de kilometri între Galaţi şi Tecuci este mai puternic decât orice parfum Ralph Lauren.

În microbuz, băbuţele îşi ascund sticlele de bere Neumarkt în găleţile cu care vin de la vreun târg din apropiere. În această atmosferă a reuşit să prospere secta dogariană. Pentru a-i câştiga încrederea, m-am prezentat lui Dogaru ca fiind un om de afaceri intersat să fac o sponsorizare în contul sectei. Acesta îşi construieşte o vilă-biserică la marginea Tecuciului. Dă o casă în ceruri, în schimbul uneia aici După ce treci de gardul înalt te iau fiorii când vezi gropi ca nişte puţuri – adânci de câţiva metri – în care urmează să se ascundă ceva, câini care schiaună pentru că au picioarele frânte, iar clădirea „catedralei” dărăpănată şi cu urme de foc. Despre arsuri, Dogaru spune că a fost un atac al ortodocşilor. „Aveţi vreo casă pe undeva, vreun apartament sau aveţi o rudă mai bătrână cu o casă pe undeva”, mă chestionează Dogaru când îl întreb care sunt condiţiile de eligibilitate pentru aderarea la sectă. În schimbul unei case sau apartament donat sectei, „Potirul de Aur” promite o casă în ceruri.

Casa în Eden

Locuinţa din Rai e la sigur pentru că el vorbeşte cu Dumnezeu la telefon, în timpul slujbelor. De altfel, tonul de apel al telefonului său este dat de o slujbă dogariană. Îngerii Uraganus, Hantrics şi Legunios Dogaru îşi învaţă enoriaşii să nu citească Biblia, ci cărţile sale.

Ex-profesorul a inventat îngeri precum Agrivarius, Nekystyiss, Frtizman, Vitorius, Muzicescus, Westuss, Uraganus, Hantrics, Marele Ligurda, Legunios , Antifrigus, Amnanyis. Îngerul sfânt de mare valoare supremă e Marcelus-Fetus-Amim. În cadrul slujbelor, Dogaru le oferă titlul de preot tuturor femeilor care vor să intre în sectă, iar acestea sunt învăţate să renunţe la viaţa de familie. „MISA a ajuns aşa de mare pentru că avea nişte obiceiuri sfinte”, se laudă „Potirul de Aur” în privinţa legăturilor sale cu gruparea lui Gregorian Bivolaru care practică sexul în grup. În spatele legăturilor religioase, Constantin Dogaru a închegat şi legături de „afaceri” cu persoane din Ucraina şi Moldova implicate în comerţul cu vin şi bijuterii. „În timp ce eram noaptea la o şedinţă de rugăciuni cu nişte oameni , cineva ne-a dat foc la casă”

Biserica Secretă

Constantin Dogaru face parte din una din multele ramuri ale Bisericii Secrete din România. Alte ramificaţii sunt cele ale lui Ioan Preoteasa, fost preot ortodox, şi Elena Iovu, care a întemeiat, în judeţul Neamţ, Biserica Maicii Emanuela. Dogaru: „Mai sunt taxele de 60%” În timp ce încerca să mă descoase în privinţa caselor pe care le-aş putea dona, îl iau direct pe Dogaru cu „de la un fost membru MISA, care vă cunoaşte, ştiu că aveţi legături peste Prut, în Basarabia şi Ucraina. Vreau să scot o mare cantitate de vin din ţară pentru că am probleme cu taxele. Am fost trimis la dumneavoastră pentru că aveţi experienţă şi legături”. „Mai sunt taxele de 60%?”, o face pe cunoscătorul profesoraşul în timp ce, încerc eu să-l conving.

Nu se dă în lături de la păcatul unui trafic de vin

Îl ademenesc cu faptul că dacă e de încredere şi primul transport decurge fără probleme, are 90% din valoarea lui şi apoi vom stabili un procent bun pentru restul transporturilor. Ameţit probabil de posibilele câştiguri, scoate telefonul din buzunar. „Eu am ceva relaţii în lumea asta. Ştiu pe o doamnă Emilia. Vă dau numărul şi o sunaţi. Vă înţelegeţi cu ea. Poate facem o legătură directă chiar aici”, se gudură Constantin Dogaru. Imediat adaugă: „Apoi, poate nu o să mă uitaţi nici pe mine. Poate îmi daţi un telefon măcar de mulţumire”, ne testează acesta.

După ce am ieşit din casa lui Dogaru, la jumătate de oră, sunt sunat de soţia sa, mare preoteasă în cadrul Bisericii Secrete. „Am vorbit cu Emilia. Mi-a spus că are nevoie imediat de 1.000 de kilograme (n.r – litri) de vin. Aveţi această cantitate şi cât de repede puteţi să-l scoateţi”, ne întreabă această. Rămâne stabilit să iau legătura cu Emilia şi să facem transportul. Numărul oferit de Constantin Dogaru este unul de fix, cu prefix de Chişinău. „Puteţi trimite la doamna Emilia, în Basarabia, 1.000 de litri de vin în această săptămână?”, declara Preoteasa Dogaru.

Afaceri lângă şeful Poliţiei

Tipografia sectei se află vizavi de una dintre casele fostului şef al Poliţiei Tecuci, comisarul Florin Balcan (demis în urmă cu cinci zile pentru legături cu lumea infracţională). De altfel, un apropiat al sectei este şi Nelu Gâţă, un interlop al oraşului şi un amic al lui Balcan. Tecucenii care intrau în audienţe la Balcan erau întâmpinaţi cu versete ciudate. „Eu m-am dus la el să-i spun că sunt ameninţat de interlopi şi bătut, iar el mă lua cu versete religioase ciudate”, ne spune Cătălin Pintilie.

Un alt tecucean, Ionel Roşeţ, ne-a povestit că şi el a fost întâmpinat de Balcan cu versete dintr-o carte ciudată când s-a dus în audienţe la şeful Poliţiei din Tecuci. „Toate acuzaţiile la adresa mea sunt neadevărate, este tot ce vreau să vă spun”, a fost declaraţia lui Balcan, când a fost întrebat de legăturile cu lumea interlopă şi cu mişcarea lui Dogaru Un alt membru important al sectei este Sorin-Anton David, aşa cum ne-a mai precizat părintele protopop. Acesta este un important om de afaceri din Tecuci şi bun prieten al lui Florin Balcan. Deţine mai multe magazine de amanet şi bijuterii în Tecuci care au, în acte, pierderi an de an. „Nu îl cunosc pe Dogaru”, a fost răspunsul său, înainte de a închide telefonul. Serviciile de informaţii au supravegheat secta.„Am făcut raport despre traficul cu vin şi bijuterii. L-am depus şi am fost retrogradat de prietenii lui Florin Balcan”, ne-a declarat ofiţerul care a avut această misiune.

Această anchetă jurnalistică este derulată în cadrul programului „Grants for Investigative Journalism”, organizat de Fundaţia Freedom House România, cu sprijinul financiar al U.S Department of State şi al Ambasadei Franţei în România. Responsabilitatea pentru conţinutul acestei publicaţii aparţine autorului şi nu reflectă punctul de vedere sau poziţia U.S. Department of State şi a Ambasadei Franţei.

Anunțuri