interior sediuÎn mod straniu, ministerul lui Eugen Teodorovici plătește cu 80 de eurocenți pe metru pătrat peste prețul maxim cerut de dezvoltatorul Tower Center. Pentru chiria noului sediu din clădirea Tower Center din București, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) va plăti, în total, mai mult cu până la 240.000 de euro față de prețul obținut de un simplu reporter de la dezvoltator.

Ministerul de resort a încheiat, în urma unei proceduri de achiziție publică, un contract, pe o perioadă de 24 de luni, la prețul lunar de 19,8 euro/mp pentru spațiul de 3.853 mp închiriat în Tower Center, așa cum ne-a precizat Consuela Stegărescu, purtătorul de cuvânt al MFE, minister condus de Eugen Teodorovici.

Am cerut pe email, pretinzând că reprezint o importantă companie, o oferta din partea dezvoltatorului. În propunerea primită de la  firma Avrig 35, se precizează că prețul unui metru pătrat în clădire este negociabil între 17 și 19 euro. Prin urmare, chiria obținută este mai mică cu 76.000 de euro (în cazul prețului de 19 euro/mp) și până la 240.000 de euro (la un cost de 17 euro/ mp), în cei doi ani de contract.

document

Am obținut un preț mai bun decât cel plătit de MFE printr-un simplu e-mail în care s-a cerut oferta standard pentru Tower Center. Reamintim că prin HG nr. 1.100 din 18 decembrie se acceptă ca ministerul să-și mute sediul din Bd. Mircea Vodă în Tower Center. Valoarea totală a contractului este de 2,3 milioane de euro fără TVA, pe lângă chirie în această sumă intrând și utilitățile și locurilor de parcare. Suma va fi achitată din fonduri europene, contractate prin Programul Operaţional Asistentă Tehnică. Explicația acestei decizii este că „actualul sediu nu oferă spațiul de care are nevoie MFE pentru o bună funcționare”, a precizat Consuela Stegărescu.

Turnul abandonat, abonat la contracte cu statul

Tower Center a stat fără chiariași din 2008, din cauza litigiilor între proprietari și a nerespectării autorizației inițiale de construcții care impunea mai puține etaje față de cele 22 ale imobilului. În 2012, clădirea a fost cumpărată cu 50 de milioane de euro de Ioannis Papalekas și Dragoș Bălteanu. Acesta din urmă este un apropiat al lui Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, alături de care este membru în Consiliul de Administrație de la Biofarm. Imediat, Tower Center a primit un chiriaș de lux: compania de stat Hidroelectrica plătește o chirie de 17,5 euro/mp pentru cei peste 3.200 de mp contractați.

sediu

Anunțuri