szekelz szakaszCuibul extremiştilor maghiari de la Magyar Garda (Garda Maghiară) este Biserica Reformată din Cetatea Târgu Mureş,  îmi dezvăluie un insider din această mişcare care însă nu este de acord cu grupările extremiste. Este fratele unui lider al grupării şi, uneori, participă la acţiunile Gărzii sau este implicat în organizarea lor. „Sunt împotriva oricărei mişcări extremiste: atât a Gărzii, cât şi a românilor de la Noua Dreaptă”, susţine acesta. Ziua naţională a României nu este un prilej de fericire pentru extremiştii maghiari, iar ţinutul secuiesc este este probabil cel mai periculos loc unde se poate respecta 1 Decembrie.

La Biserică Reformată au loc ceremoniile de depunere a jurământului pentru noii recruţi. „Magyar Garda racolează mereu noi membri prin intermediul unor afişe distribuite pe internet, cu numere de telefon pentru filialele din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna care alcătuiesc Ţinutul Secuiesc”, ne explică tânărul. „Membrii sunt învăţati să urască românii, ţiganii şi evreii. Jurăm să ne dăm viaţa pentru naţia maghiară. Este un jurământ special prin care fiecare recrut, după ce jură, bate cu ciocanul un cui în lancea steagului”, ne mai spune acesta.

Românii sunt denumiţi opincari

Viaţa privată e radicalilor este una de tip gardist. Cei mai mulţi folosesc uniforma neagră în mare parte din timpul zilei. Toate şedinţele de „luptă” ale Gărzii Maghiarilor sunt ţinute secret, iar accesul este strict. „Nu dezvăluie nimic străinilor despre acţiunile lor”, mai spune localnicul. „Pe siteurile de socializare folosesc cuvinte de nedescris la adresa românilor. Desfiinţarea Trianonului este motto-ul Gărzii Maghiare. La fel fac şi şovinii români la adresa maghiarilor.

1782111_249099551934608_1581689913_n

Liderii Magyar Garda vor refacerea Ungariei Mari cu o populaţie pur ungurească, fără slavi, ţigani, evrei şi olahi -valahi – opincari. Dacă extremiştii români îi denumesc „bozgori” pe maghiarii, extremiştii lor le spune românilor că sunt «szoros talpu», adică «tălpi păroase»”, ne mai mărturiseşte insiderul. Gardiştii nu iubesc nici UE, SUA sau FMI. „Spre exemplu, UE este criticată că a forţat Ungaria să renunţe la orice pretenţie teritorială faţă de vecini. Cei mai mulţi dintre ei susţin că doar un conflict deschis, militar, ar mai putea rezolva soarta ungurilor”, ne mai spune tânărul.

1 Decembrie, ziua cea mai amară pentru Garda Maghiară

Insiderul cu rude în Garda Maghiara a povestit o serie de obiceiuri pe care extremiștii maghiarii le au de ziua naţională a României. „Pentru ei aceste mici copilării sunt un fel de revolta la faptul ca simt ca Transilvania nu trebuia sa fie a României, ci parte din Ungaria. Nu sunt mai dure ca ritualurile extremiştilor români la adresa maghiarilor. Însă ca de obicei, ca orice grupare extremiştă, maghiarii fac românilor exact ce nu vor ei să vadă şi viceversa. Este un fel de ipocrizie a şovinsimului de orice fel”, apreciază acesta. Printre cele mai populare ritualuri ale membrilor Gărzii Maghiare pe 1 Decembrie sunt:

 • 1. Să rupă sau sa calce pe un steag al Romaniei pe 1 Decembrie.
  „Zilele trecute denigrau un vânzător de produse tradiţionale care şi-a îmbracat  rafturile pe care erau expuse gemurile cu o banda tricoloră de laţimea raftului. Te cruciai ce puteau să debiteze la adresa drapelului românesc. În acelasi timp ei doresc respect fata de steagul lor”, mai spune insiderul.
 • 2. Să asculte imnul Ungariei şi să declare ca este singurul imn pe care îl recunosc.
 • 3. Să agreseze, cel puţin verbal, un român. Cele mai des întâlnite jigniri aduse familiilor de romani sunt cele care au legătură cu tradiţia pastorală a poporului român. Spre exemplu, mesajul „1750 ben a romanok kecskek vegbelet hasznalva talaltak fel. 1873 ban a britek tovabbfejlesztettek azaltal, hogy a vegbelet elore eltavolitottak a kecskebol”. Traducerea aproximativă ar fi: „Istoria Prezervativului: în 1750 , românii l-au descoperit folosind intestine de capră; în 1873 britanicii l-au dezvoltat mai departe astfel încât au eliminat intestinele din capră.”
 • prezerva
 • 4. Să ureze tuturor românilor pe care îi întâlnesc să rămână fără Transilvania sau sa se întâlnească noaptea cu un „gardista”, aşa cum sunt numiţi membrii Gărzii Maghiare.
 • 5. Să-şi ureze unul altuia ca romanii să stea în curând în genunchi în faţa lor.
 • 6. Să scuipe un român, pe pantofi sau încălţări.
 • 7. Să mânjeasca cu roşu uşa, tocurile sau gardurile românilor.
 • 8. Să jure credinţă veşnică Gărzii şi să promită prin jurământ că vor face tot ce este posibil pentru ca Ardealul sa devină teritoriu unguresc.

1912004_249092678601962_1597392338_n

Planurile se fac şi în mediul virtual

Membrii mişcării extremiste sunt activi şi în mediul virtual, în special pe grupurile închise de pe Facebook denumite Marosvasarhelyek; A marosvasarhelyek şi Marosvasarhely Szarmazas. Preşedintele Gărzii Maghiare din România este Mikola Bela.

În ciuda acestor exagerări, majoritatea populaţiei maghiare are sentimente de pace la adresa românilor. „În Târgu Mureş e linişte între cetăţeni, dar totuşi în ultimii trei ani s-a radicalizat populaţia maghiară. Sunt încurajate acţiunile separatiste. Pe Facebook apar tot felul de articole de exemplu: Moş Crăciun vorbeşte doar româneşte! prin care se face aluzie la faptul că de sărbători Moş crăciun din centrul oraşului  nu vorbea ungureşte cu prichindeii. Total fals, acesta vorbea şi engleza pe lânga româna şi maghiara. Sunt mici provocări care nasc commenturi xenofobe şi sovine pe internet”, mai prezintă insiderul.

Iubire pentru Rusia

Insiderul mai adaugă că a observat un fenomen straniu la întâlnirile Gărzii: „În discuţiile pe care leam avut cu unii dintre ei, susţin că simpatizează Rusia. Ei cred că doar Rusia i-ar mai putea ajuta să anuleze Tratatul de la Trianon pentru că nu l-au semnat şi l-au încălcat în 1940, în favoarea Ungariei.” Cât despre steag, acesta este diferit de cel secuiesc. Este steagul de luptă al secuilor din perioada medievală: roşu cu negru. O altă grupare radicală este „64 Comitate”. Preşedintele, Torockai Laszlo, este primar într-o comună din Ungaria. A mai fost interzis trei luni în România, dar şi în Serbia şi Slovacia, pentru acţiuni şovine.

agardi andreea

Anunțuri