stefan11Personaje ce amintesc de cele ale lui Creangă – Lungilă, Setilă și Harap Alb au devenit eroii autohtoni de benzi animate create de graficieni români care încearcă să-i învingă în competiția vânzărilor pe celebrii Batman, Superman și Omul Paianjăn. O mână de graficieni români au reușit performanța de a face din personajele lui Creangă din Harap-Alb adversarii de temut pe piața benzilor de desene animate din România pentru invincibilii Batman, Spiderman sau Superman. Mihai Panu este editorul revistei „Harap Alb Continuă” (HAC) un fel de replică a celebrelor reviste Marvel (Iron Man, SpiderMan Thor, Hulk etc) și DC (Superman, Batman) din Statele Unite care se vând în milioane de exemplare.  Personajele sale nu sunt Iron Man, Hulk ca ale publicațiilor americane, ci duc cu gândul la basmul „Harap-Alb”. Așa că Mara – Fata împăratului Roșu, Moroianu-Spânu, Lardea-Flămânzilă, Miron-Gerilă, Mîrza-Setilă, Baian-Lungilă, Haiganu – Ochilă, Nedelia – Sfânta Duminică, Ordeseus, Ziraxes și bineînțeles Ștefan Harap-Alb speră să crească încât să valoreze și ei măcar câteva milioane de lei dacă nu câteva miliarde de dolari ca „adversarii” din SUA. Reamintim că în 2009, Disney a cumpărat Marvel cu patru milioane de dolari.

Mihai, alături de Octav Ungureanu și Andrei Moldovean sunt cei trei care duc în spate eroii de benzi animate mioritice. Se întâlnesc destul de rar, Mihai și Octav gândesc poveștile și desenează acțiunea, iar Andrei completează desenele și le colorează. Publicația de benzi animate costă 6,5 lei și are 10.000 de copii la fiecare număr, din care se vând cam 60%.

Animația, second job

Chiar dacă și-au propus ca personajele sale să ajungă să valoreze măcar câteva milioane de lei, Mihai, Octav și Andrei trăiesc din alte joburi în timp ce animația este o investiție pentru suflet. Spre exemplu, Mihai este antreprenor, online si offline. Înainte să-și lanseze propriile afaceri a lucrat ca jurnalist, grafician, editor foto, vânzător de înghețată, traducator de filme, head-hunter, dulgher, profesor de engleza, consultant pentru IMM-uri. Acum, acum este partener într-o agenție media.

Octav este organizator de evenimente și expoziții. Este și un blogger. Ca și  autor de comics, publica săptămânal un episod de benzi desenate în revista “SapteȘeri”, premiat cu trofeul “Sandu Florea” 2010 pentru debut . Este și coordonatorul Revistei COMICS, cea dea doua publicație puternică de benzi animate de pe piața autohtonă. Andrei lucrează în străinătate a absolvit liceul de arte plastice si Facultatea de Arte Plastice din Cluj, sectia Grafica. El se ocupa de character design-ul personajelor din Harap Alb Continua, deseneaza si coloreaza paginile de banda desenata si alte ilustratii din revista.

Cum se naște un superpersonaj

“Dureaza mult și cere multă muncă. Și procesul nu implică un singur om. Spre exemplu, crearea personajul  Mara, Fata Împaratului Roșu a început cu alegerea unui model. Ideea de Fată a împăratului roșu trebuia să capete forme pe hârtie. Normal, trebuia să aibă părul roșu, să fie energică ca Red Sonja din seria Conan Barbaru, dar trebuia să aibă și forme și corp de domniță autohtonă”, își amintește Mihai.

Octav a desenat un corp cu proporțiile potrivite pe care mai apoi, după discuții indelungi despre cum ar trebui să fie îmbrăcată, a trecut la detalii. Pentru inspirație au fost folosiți elfi, personaje din folclor și o gramadă de alte surse. “Andrei este ilustratorul nostru și este treaba lui să facă ideile să prindă viața. Andrei a trimis înapoi la editură câteva imagini schițate rapid, îmbunătățite cu ideile lui”, povestește Mihai.

Cu toate astea, i s-au parut atrăgătoare desenele lui Andrei și i-au cerut și culoare. Andrei le-a trimis înapoi versiuni colorate la care a adaugat detalii: vedere din spate, accesorii, ba chiar și un companion – turturica din poveste. “Sunt multe lucruri care trebuie luate în seama când faci un personaj. Cum se vor mișca hainele când e într-o scenă dinamica? Ce fel de materiale ar fi mai bune? Țesăturile care se pretează mai bine unor poze dramatice (pelerinele se umflă în vânt, eșarfele flutură) dar pe de alta parte, materialele ca pielea sau metalul, deși rigide, ofera alte avantaje. Cum s-ar indoi o fustă făcuta din piele? Cât de dificil ar fi să desenezi de mii de ori aceeași lucire pe o bucata de metal?”, se pune pe povestit interlocutorul.

Nici măcar acum Munca la personaj nu s-a terminat. Dupa stabilirea versiunii de revista, urmeaza concept art – diferite ipostaze ale Marei, desenate mult mai detaliat decat cea din revista, care pot fi folosite la afise, postere, coperti, ilustratii web, wallpaper si cat si mai cate.

MINI-INTERVIU

Reporter: Cum a apărut ideea eroilor din Harap Alb Continua?

Mihai Panu: Atunci când ne-am hotărât să facem o bandă desenată axată pe aventurile unui personaj central (Harap Alb), ne-am uitat cu atenție la personajele secundare din povestea lui Creangă și am descoperit că superputerile acestora existau deja. Gerilă îngheața tot cu răsuflarea. Păsări-Lăți-Lungilă se poate întinde „până la lună” și e arcaș iscusit. Ochilă vede absolut tot, în orice colț al pământului… Ion Creanga ne-a oferit „pe tavă”, dacă pot spune așa superputerile personajelor noastre. A trebuit doar să le înterpretăm din punctul de vedere al unei benzi desenate.

Există și o concurență pentru „Harap Alb Continuă”?

Ar trebui menționat aici ca benzile desenate nu generează concurență în sensul obișnuit al cuvântului. Dacă-ți place si Superman si Batman, cumperi ambele reviste. E ca la filme. StarWars nu face concurenta franchizei StarTrek – dimpotrivă, își crează reciproc o piața și o baza de fani ai genului Sci-Fi. Din nefericire pentru noi, revista noastră nu are concurență. E un lucru pe care ni-l dorim din răsputeri. E o nișă bună, în continuă dezvoltare, dar cere multă muncă și multă investiție. Există multe proiecte foarte frumoase pe care, atunci când putem, încercăm să le susținem. Nu suntem singurii care au folosit folclorul românesc pentru insiprație. Acum un an, de pildă, a apărut un album care adaptează în bandă desenată povestea lui Prâslea cel Voinic și Merele de Aur, album creat de Maria Surducan, o tânără extrem de talentată. Sunt câteva fanzine cu circulație restransă, există Revista Comics, susținută de redactorul nostru Octav Ungureanu, o publicație deschisă tuturor creatorilor de bandă desenată, o revistă numită Terapie de Basm, aparută în Timișoara și alte câteva proiecte mai mici. Majoritatea sunt însă proiecte de autor susținute din propriile buzunare și cu tiraje extrem de reduse. Astfel că, spre marea noastra nemulțumire, nu avem o concurență. E o vorba veche printre antreprenorii americani: nimeni nu vrea să fie primul, dar toți vor să fie al doilea. Nouă ne-ar placea enorm să fim numarul doi, să putem învăța din greșelile altora și să știm exact ce au facut alții bine ca să putem replica și noi. Dar n-a fost să fie așa!

Câți graficieni lucrează la Harap Alb Continuă?

O pagina de bandă desenată are în spate munca a șase-șapte oameni dacă ne rezumăm doar la partea creativă, fară să intrăm în detalii referitoare la marketing sau producție efectivă. Foarte pe scurt, pașii prin care trece o poveste care ajunge sa devina o pagina de banda desenata sunt urmatorii:
(1) Scenariu – majoritatea scenariilor pentru HAC! sunt scrise de Marian Coman, autor de carti sci-fi si jurnalist.
(2) Storyboard – Scenariul trebui aranjat in cadre sau casete. Aici lucreaza Octav Ungureanu, care este primul „grafician” din intrebare. Storyboard-ul descrie actiunea si expresiile fetelor, decupajul si pozitia personajelor, in desene simple, din cateva linii.
(3) Dupa storyboard urmeaza creionul si cerneala (liniile care compun desenul)- in cazul nostru, ambii pasi se intampla in acelasi timp, pentru ca se lucreaza digital, cu ajutorul unei tablete grafice. Aici lucreaza Andrei Moldovan, care face desenul efectiv – ceea ce se vede in pagina atunci cand ai revista in fata. De ceva vreme, am adaugat un al doilea ilustrator, Cristian Darstar.
(4) Ilustrațiile în cerneală (de fapt negru „de calculator”) ajung apoi la colorist. De-a lungul timpului am avut mai multi coloristi (care sunt si ei impartiti in doua categorii – cei care pun culoarea de baza si cei care pun umbrele si accentele de culoare, cele care dau cu adevarat viata cernelurilor). In acest moment, avem un colorist spaniol, pe nume Daniel Rosa Duran. Daniel este pictor si critic de arta de meserie.
(5) Dupa ce o pagina este gata in ceea ce priveste cerneala si culoarea, ajunge la letraj si efecte speciale. Peste desene vin asezate bulele de text si acele cuvinte care dau farmecul specific benzilor desenare: POW! BANG! desenate cat mai colorat si vesel, sau trist si lugubru, dupa cum o cere scenariul. Cu asta ma ocup eu.
(6) Cap limpede si continuitate. Ca in orice publicatie, exista nevoia de corectura si ca in orice film, exista nevoia de continuitate. Ana Arsene este corectorul nostru.

Lucrul nu se termină aici: după ce sunt gata toate cele de mai sus, revista merge la paginator, cel care se ocupa de DTP – se pregătește fișierul de print. După tipar, revista trece în grija celor care se ocupă de distribuție, abonamente, marketing si evenimente…

Care sunt revistele de comics cele mai vandute in tara? Cat vinde HAC? Este o afacere profitabila?

În acest moment, HAC! este cea mai bine vândută revista de comics în Romania. Includ aici și revistele străine, cele cu Batman și Superman. Pur și simplu pentru că tirajul nostru depăsește cu mult și producția locală și importurile de asemenea publicații. Dintr-un tiraj de 10.000 exemplare, vindem la chioșcuri cam 60%. Diferența este însă că o revista de banda desenată este un obiect colecționabil și un numar continuă să se vândă și dupa ce a fost retras de la chioșcuri, pentru că merge la distribuitori mai mici, librarii și prin intermediul magazinului nostru online. Pot spune cu mândrie că ne apropiem cu pași repezi de re-editarea primului numar pentru ca este pe cale să se epuizeze. Cat despre profitabilitate… e complicat. Nu vreau să intru în detalii legate de distribuție, plăți, taxe și alte cele. Suficient să spunem că încă n-am ajuns la break-even. Dar este profitabil din multe alte punct de vedere. Construim o piață pentru banda desenată. Ajutam la popularizarea poveștilor românești printre români. Arătăm zi de zi că în România putem consuma și ne putem bucura de produse locale, la același nivel de calitate cu cele din țări mult mai dezvoltate, care sunt pe cale să înghită lucrurile facute „acasa”.

Crezi ca peste x ani vei putea vinde drepturile de autor pentru Harap Alb Continua unei case de producție de film?

Cred că pot sa visez. Dar nu sâ vând – ci să închiriez. Mi-ar placea să existe un film. Sunt însă realist. Costurile pentru o asemenea minunație ar fi probabil prohibitive. Asta daca ar fi bine facut. Și „bine facut” este singurul fel in care merită ceva făcut. Mai realist ar fi însă o piesă de teatru. Și am făcut câțiva foarte, foarte mici pasi in directia asta. Am beneficiat de concursul a trei actori grozavi: Anamaria Maier in rolul Marei – (Fata lui Rosu Imparat), Vlad Trifas, în rolul lui Ștefan (Harap Alb) și Pană Cosmin Teo în rolul lui Moroianu (Spânul). Am avut câteva reprezentatii la evenimente, care au fost extraordinar de bine primite de publicul de toate vârstele. Ne-ar placea să … continuăm.

Au existat și supereroi comuniști

Daca vorbim strict despre produse românești, înainte de 1989, în România nu a existat bandă desenata de continuitate. “Nu în sensul pe care îl ințelegem când privim revistele cu Batman sau Superman, în care fiecare număr continua aventurile unui erou sau set de eroi de-a lungul a mulți ani. Cel mai apropiat de aceasta descriere ar fi Dim Dunăreanu, un personaj imaginat de artistul Puiu Manu”, ne explică Mihai. Am avut însă multă bandă desenată cu subiecte istorice. Astfel putem spune că au existat personaje și eroi principali, dar în apariții unice sau seriale scurte.

Personajele

Ziraxes, zis Imparatul Rosu e poate cel mai puternic vrăjitor din lume. Poate pentru că e slujitorul Zeului Șarpe sau poate pentru că se hrănește cu sufletele altor vrăjitori. Înainte ca toata suflarea să-l știe drept crudul Împărat Roșu, Ziraxes a fost un învățat blând și drept, la curtea din Xantipor. Profesorul lui Ordiseus, Ziraxes a dat într-o bună zi peste o carte care i-a schimbat viața. A ajuns sclavul Zeului Sarpe, a devenit nemuritor și a învățat cum să fure puterile altor vrăjitori și cum să ucida. Și a mai învățat să-i placă asta. Ziraxes este tatăl Marei și socrul lui Ștefan – Harap Alb.

Ordiseus este cunoscut drept intemeietorul Ordisiei, cel mai mare imperiu din lume. Datorita lui, Împaratul Roșu, fostul său profesor, este închis în spatele zidului vrăjitorilor. Ordiseus a strâns laolaltă cinci regate care au stat la baza Imperiului Ordisian. Vocea Rațiunii, puterea dăruita lui Ștefan în lumea dintre clipe de o zeitate misterioasa, a aparținut mai întâi lui Odiseus. Dacă Ștefan l-a moștenit pentru ca există o legătură de sânge între ei sau pentru alt motiv, încă nu este cunoscut. Astăzi Ordisia este condusă de un conclav de vrăjitori – Consiliul Magilor Imperiali.

Nedelia, În vremuri de mult apuse, când primul zeu umbla încă pe pămant, erau puține viețuitoare în lume. Și mai puține erau acelea cu darul vorbirii care știau să deosebească binele de rău. Printre ele, erau șapte asemenea ființe, create aproape de începuturile lumii. Într-o bună zi, Creatorul s-a așezat pe o piatră, și s-a odihnit, mulțumit de ce înfăptuise. A hotărât atunci că de la răsăritul Soarelui și până la Apus, odată la fiecare șapte răsărituri, să fie o zi de odihnă. Și toate viețuitoarele dăruite.

Ștefan, zis Harap Alb, este nepotul lui Vede împărat și principal sa putere este de a-și face prieteni. Și reușeste asta pentru că vrea să ajute pe toată lumea. Este politicos. Îl ia sub aripa lui pe Baian zis Lungilă, pentru ca sunt de aceeasi vârstă, iar Baian vrea să învețe lucruri de la el. Abilități speciale: mânuiește foarte bine palosul și pumnalul sau, s-a antrenat la castel încă de mic. E și un călăreț desăvarșit.

Anunțuri