Alexandra NituPenitenciarul Tîrgșor (lângă Ploiești, județul Prahova), este locul cu cea mai mare densitate de femei din România, 700 de exemplare pe o arie de maximum 3.000 de metri pătrați. Așa că până și în lumea sumbră a temnițelor, rozul este întâlnit la fiecare pas, de la așternuturile paturilor, la draperii și până la săpunul din baie. Deşi totul este în roz, la propriu, toate locatarele inchisorii visează la ziua când vor ieşi din acest loc pe care îl consideră un „iad” meritat sau nu pentru faptele comise.

Alături de culoarea roz, mai iese în evidență și curățenia-lună, baia din penitenciarul prahovean fiind mai curată decât sala de mese dintr-o închisoare destinată bărbaților. Într-o cameră de șase metri lățime pe opt metri lungime stau între 7 și 12 femei.

PRIMA POVESTE

Condamnata proxenetă

În acest „iad roz”, a trăit pentru aproape doi ani și ploieșteanca Alexandra Niță (20 de ani). A fost condamnată la doi ani de închisoare pentru proxenetism. A fost eliberată condiționat de câteva luni. De la 15 ani avea o meserie unică pentru copilele de vârsta sa. Era „peștoaică” și avea tocmite 20 de fete care se prostituau la comanda sa. A avut ghinion și a fost prinsă după ce a devenit majoră, așa că a primit o condamnare de doi ani de închisoare. Pentru buna purtare a fost eliberată condiționat înainte de ispăsirea completă a pedepsei.

„Convingeam imediat fetele să se prostitueze”

A făcut „afaceri” fără să amenințe și nici nu a lovit vreo „angajată”, dar spune că era un fel de magician al cuvintelor. „Le spuneam fetelor în față că dacă vor să trăiască bine, să aibă bani, soluția este să se vândă pentru sex”, este sinceră tânăra. Își explică afacerea, așa cum un profesor face demonstrații la catedră în fața studenților. Prostituatele proveneau din rândul prietenelor sale. „Le convingeam ușor, nu mă chinuiam deloc. Mă întâlneam la o masă cu ele și le spuneam, uite nu vrei să câștigi bani pe care alt fel nu-i vei câștiga? Toate au vrut”, se amuză și Alexandra când se laudă că nu a primit niciun refuz.

Ajutor de la recepționeri

Deși avea o vârstă mică, fata susține că nu a lucrat pentru altcineva și nici nu a plătit taxe de protecție vreunui clan interlop pentru a-și desfășura „business-ul”. Metoda de lucru era simplă, explică Alexandra. Clienții îi lua din patru hoteluri din Ploiești. „Mă duceam și vorbeam cu recepționerii. Voiam doar bărbați străini care veneau să se cazeze”, se arată exclusivistă tânăra.

Partea peștoaicei-precoce era de 25 de euro pe client. „Eu atât ceream pentru că aranjam ploile și făceam rost de clienți. Nu mă interesa cât lua fata de la client. Sfatul meu era să ceară la bărbați un tarif de 50 de euro”, se pune pe povestit aceasta. Nu știe câți bani a strâns pentru că nu își mai amintește cât a cheltuit, oricum suma se apropie de jumătate de milion de euro.

Puștoaica susține că nu a practicat prostituția, ci a fost doar peștoaică. „Eu am fost crescută într-o familie cu percepții rigide, nici nu m-am gândit vreodată să mă apuc de așa ceva”, spune aceasta. Banii ieșeau grămadă, încât Alexandra nu s-a gândit vreodată în adolescență să muncească, să aibă o ocupație. De altfel și școala a întrerupt-o în clasa a IX-a. Avea tot ce își dorea, cumpăra cocaină, etnobotanice, însă una din prostituate i-a făcut plângere penală, din invidie, spune ploieșteanca. „M-am trezit cu mascații peste mine în casă. Am simțit că lumea se scufundă”, își amintește aceasta fără să renunțe la zâmbetul său larg.

Odată arestată, a avut de-a face cu un moment dificil. A trebuit să-și anunțe părinții, plecați în Italia la muncă, că a ajuns după gratii. „Mama și tata bănuiau că fac ceva prostii de nu le ceream niciodată bani. Dar bănuiau că mai fur din buzunare, nu că am ajuns să fiu proxenetă”, mărturisește fata.Părinții nu au renegat-o și chiar au ajutat- o pe timpul procesului.

Nu se vede croitoreasă

În regimul de detenție a făcut cursuri de croitorie, dar este sinceră și spune că nu crede că nu va face o meserie din asta. „Câștigam înainte 1.000 de lei într-o oră, acum va trebui să muncesc o lună pentru aceeași sumă. Sincer nu știu ce voi face”, se destăinuie puștoaica. Știe două lucruri certe: că își va continua liceul și că va încerca să nu mai ajungă la Târgușor.

A DOUA POVESTE

Ana Livia, ucigașa propriei fetițe. Susține că face închisoare în locul concubinului

Printre rezidentele de la Târgușor se regăsește și Ana Livia Leca (34 de ani), din Turda, județul Cluj). Micuță de statură, parcă s-a micșorat de la cât de des și puternic își freacă palmele din cauza timidității, pare o ființă care nu ar face rău nimănui. „Sunt închisă pentru omor. Am fost acuzată că mi-am ucis propria fiică, Adriana, care avea doar un an. Fapta a avut loc acum vreo 13 ani”, este răspunsul trăsnet pe care îl dă femeia la întrebarea legată de motivul cazării în penitenciar.

Familia de după gratii

Ana Leca este sigură pe ea când susține că e nevinovată, că fostul ei concubin Traian Bumbi a ucis copilul și, împreună cu familia lui, au dat vina pe ea. „Procurorii și judecătorii i-au crezut pe ei, că erau mai mulți. Eu nu am avut nicio șansă, nimeni nu m-a crezut”, se plânge femeia care a renunțat să-și mai caute dreptatea. Ar urma să intre în comisie pentru eliberarea condiționată deabia peste doi ani și jumătate, asta dacă va avea până atunci rapoarte de bună purtare.

Închisă după gratii a reușit însă să-și întemeieze o familie. Are o fetiță de 12 ani pe care nu a văzuto de la nașterea care a avut loc în perioada de arest preventiv. Copila se numește Maria și este crescută de o familie maternală din Turda. A apărut și într-un documentar despre relațiile dintre condamnate și deținuți.

Scrisori din închisoare

Dacă majoritatea dintre noi au uitat să mai scrie o epistolă care e un simbol al trecutului, pentru Ana Leca scrisoarea e un semn ce arată că viitorul va fi bun și pentru ea. „Ne scriem mereu. Mi-a scris că nu contează că am făcut și că nu îi pasă și când voi ieși vrea să fiu mama ei, să o luăm de la început”, relatează deținuta cu ochii aproape în lacrimi.

Cu Maria pe braț

Gândul la fata sa este unul din puținele motive care mai aduc zâmbetul pe chipul Anei Liviei Leca. Pentru a-și imagina că fetița sa este mereu lângă ea și-a tatuat numele Mariei pe brațul stâng. Nu o cunoaște prea bine, deși o iubește ca pe ochii din cap, nu știe prea multe despre fata sa. Este mândră când povestește sigură pe ea că Mariei îi place baschetul.

„Doar despre asta îmi scrie, vrea să se facă baschetbalistă. Sper s-o ajut săși îndeplinească visul când voi ieși de aici”, mărturisește aceasta. Pănă atunci, Ana numără zilele după gratii, mai are în jur de 600. Când va fi liberă, va putea să-și întemeieze familia mult visată alături de soțul său pe care l-a cunoscut tot după gratii, la Giurgiu, și de copila sa.

Regula respectului

Codul condamnatelor se rezumă la două obligații: să nu-și fure una alteia lucrurile și să se respecte să nu se vorbească de rău. „Adică să ne vorbim respectuos. Să nu trecem limita, să nu ne înjurăm”, explică Ana. Când vor să-și cumpere ceva, apelează la moneda țigărilor. O pereche de blugi costă 10 țigări, iar un tricou doar 5 țigări. Rudele de afară le trimit bani lunar.

„Cam 150-200 de lei cheltuiesc pe lună în penitenciar pentru nevoile mele, mult mai puțin ca în libertate”, mai recunoaște condamnata pentru crimă. Ziua în penitenciar începe la ora 6.00 când se dă deșteptarea. Seara ecranul televizorului devine locul care atrage privirea tuturor condamnatelor. Suleyman, Mihai Gâdea și soliștii de manele se luptă să cucerească inima condamnatelor de la Târgușor, așa cum mărturisește Ana.

Anunțuri