cautiune1Libanezii Ihab Laoun și El Boustany Dumitru Elie au fost eliberați de Curtea de Apel București după ce o rudă le-a plătit imenesele cauțiuni stabilite de instanțe. „Stați jos, că stați în picioare de trei-patru ore”, s-a adresat judecătorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran celor patru jandarmi care îi păzeau în sala de judecată pe libanezii  Ihab Laoun (47 de ani) și El Boustany Dumitru Ilie (45 de ani). Jandarmii au refuzat. Păzeau doi oameni care valorau împreună 1,5 milioane de euro.
Afaceriștii erau reținuți preventiv, din 16 mai, într-un caz DIICOT de evaziune de 12 milioane de lei (2,7 milioane de euro).  Cei doi controlează, printre altele, Grupul Klevek, Laoun’s Europe și Conserv Buftea.

Pe 21 mai, au cerut eliberarea și stabilirea unei cauțiuni. Judecătorii Curții de Apel au hotărât atunci: un milion de euro pentru Ihab și 500.000 de euro pentru El Boustany.  A doua zi, deja se achitase cea mai mare cauțiune din istoria României, un milion de euro, dar și cea de jumătate de milion de euro. „Vărul meu a plătit”, a explicat Ihab judecătorului cine a achitat imensa sumă. „Mai bine îmi dădea mie banii”, a fost replica involuntară a avocatei Alina Răducan, apropiată a lui Dinel Staicu, prezentă în sală ca inculpată în procesul judecătoarelor șpăgare de la Tribunalul București, Antonela Costache și Viorica Dinu.

Charbel Laoun este ruda care a achitat cauțiunile. A fost implicat, în 2012, într-un dosar DIICOT de evaziune cu cereale. Este acționar în firme din industria cărnii și a ouălelor, cum ar Toneli și Agrisol International. Nu a putut fi contactat pentru a-și prezenta punctul de vedere. Dacă Ihab nu va respecta condițiile eliberării, Charbel va pierde banii.

VIS10site_schema cautiune laoun 800x600

În urma achitării cauțiunilor, Curtea de Apel București i-a eliberat pe cei doi afaceriști din arestul preventiv. În același dosar, trei parteneri ai libanezilor sunt deja dispăruți

Acesta este unul dintre oamenii de afaceri importanți din Sudul României și deține, printre altele: Grupul Toneli, Agrisol International Boldesti, Thefarm Căzănești, Amag Buzău, Invest Management Boldești, Farmeplus Stefanestii de Jos, Lands&More Investment, Agriventure Căzănești, Fieldoff Developpers Boldești, Green Land și Exitofarm Căzănești

De notat că în firma Fieldoff Developpers este acționar împreună cu Ihab Laoun, vărul căruia i-a plătit cauțiunea de un million de euro.

Vechiul record: un milion de lei pentru Stoia

Până la Ihab Laoun, recordul îl deținea afaceristul clujean Călin Stoia  care achitase o cauțiune de un milion de lei pentru a fi eliberat din arestul preventiv. Acesta era implicat în dosarul în care era judecat fostul primar al Clujului, Sorin Apostu. După stabilirea cauțiunii, apărătorii săi spuneau că omul de afaceri nu dispune de acestă sumă și că s-a impus cea mai mare cauțiune din România. Cu toate acestea, banii au fost plătiți, doar că magistrații Curții de Apel Cluj nu au mai acceptat eliberarea. Un milion de euro este o cauține mare și pentru alte state. Fostul șef al Băncii Mondiale, Dominique Strauss-Kahn, a fost eliberat după ce a achitat un milion de dolari.

Partenerii de evaziune s-au evaporat

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Ialomiţa au efectuat la data de 15 mai 2015 un număr de 70 percheziţii domiciliare, pe raza municipiului București și județelor Ialomița și Ilfov. Era vizat un grup infracţional organizat, coordonat conform procurorilor de Ihab și El Boustany, specializat în săvârşirea infracţiunilor  de evaziune fiscală şi spălare de bani.

„În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012 – 2015, suspecţii au acţionat în mod coordonat prin executarea unor activităţi specifice evaziunii fiscale, concretizate în evidenţierea, în actele contabile ale mai multor societăţi comerciale, a unor cheltuieli fictive, scopul urmărit fiind diminuarea bazei de impozitare şi a TVA de plată”, se preciza în comunicatul DIICOT.

Sumele de bani vehiculate în conturile societăţilor utilizate pentru a crea o aparenţă de veridicitate relaţiilor comerciale declarate erau în  final retrase in numerar. Valoarea prejudiciului estimat depaseste suma de 12.000.000 de lei. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului.

În același dosar sunt dați în urmărire alte trei persoane pentru care s-au emis mandate de arrest preventive de 30 de zile. Este vorba de partEnerii lui Ihab și El Boustany, Abas Ayad-Jabir, Ben Jelloun Abdelaziz și Georges Wadih.

Imperiul Laoun

Grupul Laoun este format dintr-o rețea de persoane, majoritatea libeni și membri ai familie Laoun: Youssef Laoun, Sarkis Elias Sarkis, Joseph Sarkis Lutfallah, Adrian David Balaban-Oglan, Rami Ghazri, Joelle Harfouche, Fadi Laoun, Tanos Al-Khoury, Imad Matta, Rehab Elias Laoun, George Wadih, El Boustany Dumitru Elie, Charbel Laoun și  Ihab Laoun.

Afacerile desfășurate au legătură în special cu cultivarea cerealelor și zootehnia, conform unei note a Consiliului Concurenței:

  • Agriventure srl și Ferme Plus srl, care au ca obiect principal de activitate creșterea porcinelor;
  • Invest Management srl, care are ca obiect principal de activitate producția de saltele și somiere;
  • Maria Group srl, Maria Invest Holding srl și Agro Chirnogi SA, care au ca obiect principal de activitate cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase;
  • Agrisol International RO srl, Amag srl și Agro Development srl, care au ca obiect principal de activitate creșterea păsărilor;
  • Inter-Ro Ship Chandler srl, Fieldoff Developers srl și Cedars Oversses srl, care au ca obiect principal de activitate agenție imobiliară;
  • Niran SRL care are ca obiect principal de activitate comerț cu ridicată nespecializat de produse alimentare, băuturi și tutun, Azady Prodcom srl, care are ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al produselor cosmetice;
  • Toneli Holding srl are ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al produselor lactate, ouălor, uleiurilor și grăsimilor comestibile. Toneli Holding srl deține controlul asupra Avicola Găești SA, respectiv 94,44% din capitalul social al acestei societăți;
  • SC Avicola Găești are ca obiect principal de activitate creșterea păsărilor;
  • Euro-Casa Prod srl are ca obiect principal de activitate creșterea păsărilor;
  • Combavi SA are ca obiect principal de activitate fabricarea produselor pentru hrana animalelor de fermă;
Reclame