Ion Șerban DobronăuțeanuO datorie de peste 1.115 de milioane de lei (aproximativ 251 de milioane de euro, la cursul la zi) la bugetul de stat a fost acumulată de grupul de zeci de firme și offshore-uri din jurul Murfatlar România. Compania este controlată de patru oameni de afaceri, printre care se află şi vicepreşedintele Federaţiei Europene de Șah, Ion Șerban Dobronăuţeanu (foto). Alături de el, mai sunt: fratele său – Emanuel Corneliu Dobronăuțeanu. Procurorii DIICOT, DNA și inspectorii ANAF refuză să recunoască că s-a început vreo anchetă ce vizează grupul Murfatlar, deși gaura la bugetul de stat este imensă.

Explicată pe scurt, datoria de peste un miliard de lei s-a acumulat din cauza faptului că firmele mari din grup evită să plătească obligaţiile fiscale şi sociale la bugetul de stat. În momentul când aceste datorii ajung la sute de milioane de lei, ele sunt transferate unor srl-uri din Poșta Câlnău – Oana Management și Compania de Supraveghere IG srl, Hecta Viticol – controlate de apropiaţi ai aceloraşi oameni de afaceri. Urmarea: nu se poate recupera mai nimic din sutele de milioane datorate, iar insolvența Murfatlar rămâne una controlată de cei patru afaceriști.

Murfatlar România, Fermele Murfatlar, Biborțeni, Principal Company, Vitivinicola Basarabi, Hansa Distribution, Euroavipo, United Euro Distribution, Signus Romania Distribution sunt cele mai cunoscute firme controlate de cei patru oameni de afaceri. Toate se află în insolvență sau în faliment şi au ca obiect de activitate producerea, comercializarea şi distribuţia de: băuturi alcoolice, sucuri, apă minerală, mezeluri şi ţigări.

Puterea acestui grup de afaceriști puțin cunoscuți publicului reiese cel mai bine din enumerarea pe scurt a mărcilor deținute de societățile pe care le controlează sau le dețin: Murfatlar (vin), Babanul (vin de masă), Cetera (vin), Hanul Ars (spirtoasă albă), Unirea (spirtoasă), Sankt-Petersburg (vodka), Patriot (spirtoasă albă), Minard (spirtoasă colorat), Bitter Mamaia, Zaraza Vinars, Bartender’s (gin), Biborțeni (apă minerală), Valea Brazilor (apă minerală), Frizzi (suc), Răcorel (suc), Frutta (suc), Bibo (suc), Limo (suc), Salonta (mezeluri)  și Matache Măcelaru (vândut între timp, în 2011, la Cris-Tim).

Mare parte dintre societăţi au sediul social sau puncte de lucru pe platforma Euroavipo, fostul Vinalcool Buzău, din comuna Poşta Câlnău, la 125 de km de centrul Bucureştiului.

Platforma Euroavipo din Poșta Câlnău


Lista sumelor solicitate de stat de la firmele din grupul Murfatlar

 • Murfatlar România SA – 10 milioane de lei, recunoscute în procesul de insolvenţă

Acționarii firmei: Murfatlar: Euroavipo Poșta Câlnău (41,9%) – reprezentata de Cătălin Bucura, Euro Trade Invest Poșta Calnau (0,13%) – reprezentata de Ion Şerban Dobronăuţeanu, Vitinicola Basarabi SA (19,04%).

datorie Murfatlar

Sursa: Plan de reorganizare Murfatlar


 

 • Compania de Supraveghere IG srl – 208 milioane de lei

datorie Compania de supraveghereSursa: Buletinul Insolvenței


 

Acționarul unic al firmei la data cererii insolvenței era George Ivănescu

 • Vitivinicola Basarabi SA – 95 milioane de lei

datorie vitivinicolaSursa: Buletinul Insolvenței


Acționarii firmei: George Ivănescu, Cătălin Bucura, frații Dobronăuțeanu, European Wine Enterprise SA, Asociația Agricolă Isagri și SIF Transilvania.

Prin firmă au mai trecut Bighouse Management Limited din Insulele Virgine și Cogan Overseas Limited tot din Insulele Virgine (reprezentate de avocata Rodica Galiceanu), dar și firma Animalex, din care a făcut parte și Mihaela Maria Ciuciureanu împreună cu soțul său, Claudiu. Aceasta este secretar general în Ministerul Agriculturii, iar între martie și aprilie a fost chiar demnitar cu funcția de secretar general în minister. Din averea sa, conform declarației publicate, amintim de vila din Florida, Stele Unite, casele din Prahova, conturile de 250.000 de dolari în Statele Unite și bijuteriile de 75.000 de euro. Soțul secretarul general adjunct este un partener de afaceri al grupului Murfatlar.

 • Euro Trade Invest SA – 2,3 milioane de lei, recunoscute la procedura de insolvenţă

Acționarii firmei: George Ivănescu, Cătălin Bucura, frații Dobronăuțeanu, Nicolae Mermeze și Gheorghe Zlotea.

 • Oana Management – cu 336 milioane de lei

datorie oana management

Sursa: ANAF


 

Acționarii firmei sunt: Cătălin Vasilescu (95%) și George Vrînceanu (5%). Cei doi sunt interpuși ai afaceriștilor de la Murfatlar, aceștia apărând și în alte firme ale grupului. Spre exemplu, Vasilescu apare la Biborțeni, Hansa, Global Ingineering și Romdrinks Eurotrade.

 • Visteria Industries – 18 milioane de lei, recunoscute în procedura de insolvență

Acționarii firmei: Viorel Potîrniche și Cătălin Bucura. Viorel Potîrniche este și director la Murfatlar.

 • Sped Productie Grup – 0,8 milioane de lei, recunscute în procedura de insolvență

Acționarul este offshore-ul Lopas Ansvalt din Lichenstein, iar sediul firmei este tot în Poșta Câlnău.

 • Signus România Distribution – 1,5 milioane de lei

Acționarii sunt: Vitivinicola Basarabi, Animalex srl, Jura International Corp, Bighouse Management ltd, Evanston Industries ltd, Cogan Overseas ltd (offshore-uri din Insule Virgine Britanice, reprezentate de Rodica Galiceanu). Consiliul de administrație este condus de Dante’s Management (firmă reprezentată de Cătălin Bucura), Ruxandra Toader și Liliana Ionescu, ultima fiind angajată la Murfatlar.

 • Biborțeni (rebotezată Aqua-Nat Prod&Distrib SA) – 1 milion de lei, recunoscute în procedura de insolvență

Acționarii sunt: European Land Investments, Racemosum Associated SA, Cătălin Vasilescu, Gheorghe Zoltea și Nicolae Marcel Mermeze.

 • United Euro Distribution SA – 24 milioane de lei: 10 milioane recunoscute la insolvenţă şi 14 milioane de lei, suspiciune evaziune prin neplata TVA la un contract cu o firmă din Bulgaria sesizată de Direcția de Finanțe Constanța.

datorie UnitedSursa: Buletinul Insolvenței


Acționarii firmei sunt: Signus România Distribution și cei patru oameni de afaceri: Ivănescu, Bucura și frații Dobronăuțeanu.

 • Euroavipo SA – 235 milioane de lei: 2 milioane de lei recunoscute în procesul de insolvenţă, 27 milioane de lei solicitate de Direcţia Judeţeană de Finanţe Buzău şi 206 milioane de lei ca TVA cerut de Direcţia Finanţelor Publice Galaţi.

Acționarii firmei sunt: Emanuel Dobronăuțeanu – 31,89%, Maria Ivănescu – 33,53% și alte persoane fizice – 34,58%. Administratorul special este Cătălin Bucura.

 • Hecta Viticol – 184 milioane de lei, descoperite de controalele ANAF

Datorie Hecta

Sursa: Buletinul Insolvenței


Acționarii firmei sunt: sunt Cornel Potîrniche, directorul Murfatlar, și Fănel Anghelescu. Administratorul unic al firmei, a fost până anul trecut Georges Ivănescu, sediul firmei fiind tot în Poșta Câlnău.

TOTALUL se ridică la 1.115,6 de milioane de lei, din această statul statul riscă să nu recupereze foarte mult, din cauza unui păienjeniş de firme şi mutări care pot fi prezentate și sub forma unor partide de șah, sportul preferat al celor patru afaceriști de la Murfatlar.

În legătură cu această gaură la bugetul de stat, procurorii DIICOT au făcut între 2013 și 2014 două percheziții la Poșta Câlnău. Conducerea DIICOT a refuzat să răspundă timp de două luni la solicitările legate de posibila evaziune de peste un miliard de lei de la Murfatlar.
La fel, reprezentanții ANAF nu au dorit să ofere informații despre grupul de firme. “Am trimis solicitarea dumneavoastră, când o să primesc răspunsurile o să vi le trimit”, a fost singurul răspuns primit de la purtătorul de cuvânt. În perioada în care se depuneau eforturi pentru a primi răspuns de la ANAF, portalul Hotnews a publicat o știre prin care anunța că Fisc-ul a făcut plângeri penale la DNA pe numele unor funcționari ai instituției care ar ajutat Murfatlar să facă o evaziune de 700 de milioane de lei. Procurorii Anticorupție nau refuzat să ofere informații legate de vreo anchetă privind funcționari ai ANAF care au sprijinit grupul Murfatlar după ce au primit lista firmelor din grup în legătură cu care se solicita informații.

MUTĂRILE DE ȘAH ALE AFACERIȘTILOR-SAHIȘTI

Frații Dobronăuțeanu, Ivănescu și Bucura au creat un imperiu comercial care controlează între 20 și 35% din piața băuturilor alcoolice, și în jur de 5-10% din cea de mezeluri, apă plată și minereală, dar și sucuri răcoritoare, conform unui raport al Consiliului Concurenței și ale datelor din Buletinul Insolvenței.Schema datorii murfatlar

Click pe schemă pentru a o mări


În plus, rețeaua a mai deţinut și majoritatea magazinelor duty-free din punctele vamale până la închiderea acestui tip de afaceri, în 2010, de către Ministerul Finanțelor pentru suspiciuni de evaziune. Iată cum ar putea fi interpretat din punct de vedere șahistic datoria de 1,1 miliarde de lei acumulată de cei patru oameni de afaceri iubitori ai sportului minții.

PRIMA MUTARE:

Startul jocului, mișcarea primului pion

În noiembrie 2000, Asociația Agricolă Isagri din comuna Poșta Câlnău, județul Buzău, cumpăra în cadrul procesului de privatizare Vie-Vin Murfatlar, cu 2.150 de hectare de vie, de la Ministerul Agriculturii condus atunci de ministrul Ioan Avram Mureșan. Suma oferită de Isagri a fost de 30 de milioane de lei. Asociația agricolă era condusă de președintele consiliului de administrație, George Ivănescu. Acum, Murfalar deține în jur de 3.100 de hectare de vie în Murfatlar, diferența fiind cumpărată de la localnici.

A DOUA MUTARE:

Este avansat pe tablă al doilea pion, Murfatlar

În anul următor, se înființează Murfatlar Romania SA care primește de la Vie-Vin Murfatlar, redenumita apoi in Vitivinicola Basarabi, viile luate de la Ministerul Agriculturii. La acel moment, datoriile fostei Vie-Vie Murfatlar erau de doar 26 milioane de lei, iar Murfatlar România avea doar doi angajați.

A TREIA MUTARE:

Mișcarea cu efect întârziat

Cei patru afacerişti înființează zeci de firme, unele controlate de ei, altele de interpuși ca: Gheorghe Zlotea, Cătălin Florian Vasilescu, Nicolae Mermeze, Mihai Ștefan Frumosu, Viorel Potîrnache, Cornel Potîrnache sau Mihai Ștefan Frumosu.

Între societățile mari din rețea – gen Murfatlar, Euroavipo, Signus Romania Distribution si Principal Company – și firmele mici se semnează contracte comerciale, de chirii sau prestări servicii. Ca un exemplu, Euro Trade Invest deține un imobil în București, pe strada Pajura, unde își au sediu social sau puncte de lucru alte firme controlate de frații Dobronăuțeanu, Ivănescu și Bucura: Euro Bit, Gemarco Industry, Hansa Distribution, Signus România Distributions.


Bloc pajura, euro trade investsursa: Buletinul Insolvenței


Mai mult, firmele noi înființate devin furnzizorii societăților mari. Spre exemplu, Gemarco Industry este furnizor pentru Murfatlar România, iar Oana Management pentru Euroavipo.


Euroavipo si oana managementSursa: Buletinul Insolvenței


A PATRA MUTARE:

Nebunul este garantat de regină

Firmele mici din rețea fac împrumuturi de milioane de euro la bănci. Pentru a primi creditele, companiile mari din grup vin și garantează împrumutul motivând legăturile comerciale. Explicaţia oferită băncilor: sprijinirea unor parteneri de afaceri, furnizori. În acest sens, sunt aduse ca probă contractele încheiate între aceste mici firme și Murfatlar sau Euroavipo, spre exemplu:
United Euro Distribution face un împrumut de 2,5 milioane de euro la OTP Bank care este garantat de Murfatlar cu crama istorică de 4,3 milioane de sticle de vin, evalaută la 10,3 milioane de euro.


Garantari euroavipo in favoarea altor firmeSursa: Buletinul Insolvenței


Și OTZ Central face un împrumut bancar de un milion de euro garantat de Murfatlar cu 67 hectare de vie.


credit garantat de Murfatlar pt OTZ CentralSursa: Buletinul Insolvenței


Explicația acestor garantări, „Dacă o proprietate este pusă gaj pentru altă persoană fizică sau juridică, acest bun nu poate fi executat decât după ce rezolvă situația garantării inițiale. Altfel spus, nu poate fi vîndut pentru recupererea unei datorii”, a explicat un lichidator judiciar.

A CINCEA MUTARE:

Este mișcat calul troian

Din 2009, societățile importante din grup cer să intre în insolvență. Murfatlar, Fermele Murfatlar, Vitinicola, Euroavipo, Signus România Distribution, Biborțeni, Principal Company, Asociația Agricolă Isagri intră în această procedură. Deși insolvența este o recunoaștere a unei înfrângeri economice, firmele din grupul Murfatlar și-au ascuns parcă și mai bine slăbiciunile în cursul acestei proceduri.

Urmarea:

 • A.    Aprobarea unui plan de plată a datoriilor este întârziat de solicitările repetate ale unor firme controlate de aceeaşi afacerişti care cer şi ele înscrierea unor datorii la masa credală.

În cazul Murfatlar, Gemarco Industry și Omnilogic srl Unipersonal Bulgaria au ajuns să ceară înscrierea unei creanțe de 74 de milioane de lei, pe care a luat-o de la altă firmă din grup, United Euro Distribution.

Firma din Bulgaria face parte din schema Laszlo Kiss, avocatul care se considera regele firmeler de tip offshore și care a fost condamnat pe fond la cinci ani de închisoare în Dosarul Petromservice. Adresa societății Omnilogic srl Unipersonal se regăsește în Ruse pe strada Stefan Caradja. Aici este biroul avocatul Ivo Kutov, partenerul lui Kiss.

strada Stefan Karadja, Ruse, BulgariaMonica Vasile, unul dintre colaboratorii români ai lui Ivo Kutov ne-a declarat că nu mai colaborează cu această societate și să sunăm la biroul din Bulgaria. Aici, în momentul când am precizat numele firmei Omnilogic srl Unipersonal ni s-a spus imediat “Îmi pare rău, nu vă pot ajuta”, după care ni s-a închis telefonul.

 • B. Efectul garantării unor credite pentru alte firme mici din reţea.

Bunurile valoroase din grup nu pot fi executate de creditori (printre care și statul) pentru că acestea sunt garanții bancare pentru alte societăți controlate tot de cei patru afaceriști. Rezultatul, acestea pot fi valorificate în cazul falimentului doar de bănci.

 • C. Mai mult, contractele dintre o societate aflată în insolvență și alte firme din grup fac ca acestea din urmă să aibă, cel puțin teoretic, cele mai mari sume de recuperat și prin urmare ele conduc insolvența.  

La Murfatlar România, comitetul de creditori este formar din Omnilogic srl Unipersonală Bulgaria (firmă controlată de grupul de afaceriști de la Murfatlar), Compania de Supraveghere IG srl (control deținut de Ivănescu), BRD, Gemarco Industry (reprezentată fie de Ivănescu, fie de Mihai Ștefan Frumosu) și Primăria Orașului Murfatlar.

comitet murfatlar
Sursa: Buletinul Insolvenței


 • D.  O mare parte dintre insolvențele firmelor din grup sunt administrate de aceleași firme de lichidatori.

În dosarul Insolvenței Visteria Industries, Direcția Județeană de Finanțe Buzău sesizează că lichidatorul firmei a acceptat mai multe  înțelegeri cu alte companii din grupul Murfatlar aflate și ele în insolvență și administrate de rude ale lichidatorului. Mai mult, pentru reorganizarea Visteria au fost depuse trei oferte de la case de insolvență: SP Bălescu&Asociații (Dumitru Bălescu), Expert Cont Insolvency (Ionuț Bălescu) și SP BFJ Consulting Grup SPRL (Florin Bălescu). Dumitru Bălescu este tatăl lui Ionuț și Florin.

Astfel, la masa credală a Visteria (administrator judiciar Florin Bălescu, dar cu ședințe conduse de fratele Ionuț) este înscrisă și Principal Company (administrată chiar de Ionuț Bălescu), dar și Signus România Distribution (aceasta din urmă primește dreptul de creanță de la Principal Company). Mai departe, Principal dă în plată Fabrica de Alcool Ploiești tot către Visteria (în ianuarie 2012), care apoi, în luna septembrie o vinde către Euroavipo (Dumitru Bălescu). Plățile urmează să se realizeze însă între 2018-2022. Cu acest contract, Dumitru Bălescu și Euroavipo soclită returnare de TVA de la Ministerul de Finanțe de 166 de milioane de lei.

“Rezultă că ne aflăm în situația unor administratori judiciari în familie, calitatea de creditoare și de debitoate schimbindu-se cu repeziciunea între aceste societăți comerciale și ca urmare a actelor întocmite de practicienii în insolvență”, scriu reprezentanții Direcției de Finanțe din Buzău în solicitarea de anulare a masei credale de la Visteria. Cu toate acestea, Curtea de Apel Ploiești respinge ca nefondat solicitarea, deși Legea 85/2006 interzice practicienilor în insolvență să aibă calitatea de administrator judiciary ai unui debitor și ai creditorului acestuia.
Florin Bălescu acceptă ca Ionuț Bălescu, administratorul Visteria, este frate cu Florin Bălescu și fiul lui Dumitru Bălescu. Cei trei administrând insolvențele unor firme ca Principal Company, Euroavipo (Balescu&Asociații – Dumitru Bălescu).


Visteria Industries, Buletinul InsolvențeiSursa: Buletinul Insolvenței


 • E. Statul nu poate intra în comitetul creditorilor din cauza votului împotrivă realizat de toate firmele din grupul Murfatlar. Astfel, chiar dacă 40% din datoriile Hecta Viticol sunt către stat, sunt alese cu peste 50% de voturi Murfatlar România, Gemarco Industry și Compania de Supraveghere să facă parte din acest comitet.

A ȘASEA MUTARE:

Se cere un schimb de ture cu statul

Pentru a scăpa de datoriile la bugetul public, societățile din grup propun un troc cu statul. Mai exact, o ștergerea a sumelor restante în contul unor returnări de TVA la care ar fi avut dreptul.


murfarlar, ivanescu in comitetul de creditoriSursa:Buletinul Insolventei


De ce acceptă Visteria să renunțe la o fabrică de alcool și să primească banii peste cinci ani? Pentru că – pe lângă legăturile din familia practicienilor în insolvență Bălescu – acționarii firmei sunt Cătălin Bucura și Viorel Potîrniche, un apropiat al grupului. Mai exact, fabrică de alcool a fost transferată de pe o firmă pe alta a aceleiași rețea și pentru asta se solicită o returnare de TVA.

În baza pretenţiei de returnăre de TVA a Euroavipo de la Direcția de Finanțe Publice Buzău, firma cere să nu mai plătească obligațiile fiscale restante de 206 milioane de lei şi solicită să se facă o compensare. Direcția de Finanțe refuză, dar cauza se judecă în instanță și pe motivul diferendului nu se face plata accizelor, iar statul este trecut doar cu creanță de 40 de milioane de lei.


tva de plata 200 de milioane euroavipoSursa: Buletinul Insolvenței


A ȘAPTEA MUTARE:

Șah cu sacrificarea pionilor

Datoriile importante de grupul de firme Murfatlat sunt concentrate în trei firme mici controlate de interpuși și care își au sediul în Poșta Câlnău.

•    Pionul Oana Management Poșta Câlnău

Astfel, datoriile la stat adunate de Biborțeni, Signus România Distribuțion, Hansa ajung în contul unei firme de contabilitate. Este vorba de Oana Mangement din Poșta Câlnău.
Metoda folosită a fost absorția. În 2013, în Oana Management intră Global Engineering (controlată de Cătălin Vasilescu) și Hansa (controlată de Ivănescu, Bucura, frații Dobronăuțeanu). Toate datoriile Hansei sunt preluate de Oana Management, iar pentru că aportul Hansa era unul negativ, afaceriștii din grupul Murfatlar nu fac parte din noua societate și prin urmare nu au vreo răspundere la plata datoriilor care se ridică, conform Ministerului Finanțelor, la 336 milioane de lei.

•    Pionul Compania de Supraveghere IG srl Poșta Câlnău

O lată mare parte a datoriilor la stat ale grupului sunt concentrate în Fermelor Murfatlar și ajung în final la Compania de Supraveghere IG srl, normal tot din Poșta Câlnău. Fondatorul firmei a fost, în 2008, George Ivănescu.
După ce se aprobă fuziunea prin absorție a Euroavipo și Fermele Murfatlar în Compania de Supraveghere și preluarea datoriilor acestora de noua firmă, Ivănescu iese din firmă, unde acționar este Sorin Săvoiu. Un interpus cu care grupul afaceriștilor a fost asociat și la Fermele Murfatlar.
Conform datelor din buletinul de insolvență, Direcția de Finanțe Buzău a cerut înregistrarea unei creanțe de 208 de milioane de lei.


MOFSursa: Monitorul Oficial 367/2013


Pe numerele de contact ale firmei Compania de Supraveghere IG srl suntem direcționați spre Murfatlar și ni se comunică că nu ni se pot da alte informații. Numărul de telefon aparține firmei Euroteam Cont deținută de Mariana și Valentin Strinutu. Societatea se ocupă de toate serviciile de comunicare pentru Murfatlar, iar sediul este într-o clădire a grupului, de pe strada Matei Millo.

•    Pionul Hecta Viticol Poșta Câlnău

În această firmă, situată pe aceeași platformă a fostei Vinalcool Buzău, au fost concentrate datoriile Principal Company SA, societatea care producea salamurile de Sibiu Salonta. Hecta Vitinicol este deținută de interpușii celor patru oameni de afaceri, Cornel (n. 1971) și Radu-Mihai (n.1988) Potîrniche din comuna Murfatlar. Aceștia sunt rude cu Viorel Potîrniche, direct al Murfatlar.


Viorel Potirniche, venituriSursa: declarația de venit a Mariei Potirnache, Direcția Județeană de Statistică Buzău


Și această firmă are aceleași date de contact de la Murfatlar via Euroteam Cont. Chiar și adresa de email de contact este una de tipul euro.ro, ca la producătorul de vin.

A OPTA MUTARE:

Salvarea regelui Murfatlar

Cea mai important societate din grup, deși în insolvență, nu are de returnat sume importante la stat, iar bunurile sale sunt în siguranță. Doar la zece milioane de lei se ridică datoriile bugetare pe care le are Murfatlar România.
Miza jocului, controlul viilor și a cramei istorice
În mijlocul acestor zeci de firme se află societatea-rege Murfatlar România SA, cea care deține acum toate cele 3.000 de hectare de vie din Dobrogea, dar și crama istorică evaluată de minimum 10 milioane de euro. Acționarii acestei firme pe acțiuni sunt alte trei societăți – Euroavipo (41,943%), Euro Trade Invest (39,013%) și Vitivinicola (19,044%).


Murfatlar, actionari, planulSursa:Plan reorganizare Murfatlar


Prezentarea afaceriștilor-sahiști

În spatele celor trei firme din cadrul Murfatlar România SA sunt tot Ivănescu, Bucura și frații Dobronăuțeanu. Astfel, Euroavipo este reprezentată de George Ivănescu, Euro Trade Invest de Ion Dobronăuțeanu, iar Vitivinicola este fosta societate de cercetare viticolă de la Murfatlar privatizată către o asociație agricolă condusă de Ivănescu și din care fac parte ca acționari toți cei patru afaceriști.


MOF70_2010Sursa, MOF70/2010


Ion Șerban Dobronăuțeanu (n. 1968) este unul dintre jucătorii de șah importanți din România, fost președinte al Federației Române de Șah (între 2006-2010) și vicepreședinte al federației europene de specialitate.
dobronauteanu-vs-giurumia-e1415921887969
Câteva funcții și poziții ocupate de acesta de-a lungul timpului în principalele firme din grupul Murfatlar. Am încercat să-l contactăm pe Dobronăuțeanu prin intermediul companiei Murfatlar și cu ajutorul emailului de la Federația Internațională de Șah. Nu a binevoit să ne explice situațiile pe care i le-am sesizat.
•    Euro Trade Invest, președinte și director general, reprezentantul firmei în adunarea acționarilor de la Murfatlar
•    Fermele Murfatlar, acționar minoritar
•    Signus România Distribution, acționar minoritar
•    Euroavipo, acționar minoritar
•    Duvigneau Murfatlar, Poarta Albă, acționar minoritar
•    Vitivinicola, acționar minoritar
•    Principal Food Industries – acționar minoritar
•    Hansa Distribution,  acționar minoritar
•    Principal Company, acționar minoritar

Emanuel Corneliu Dobronăuțeanu (n.1965), fratele lui Ion, este și el un jucător împătimit al șahului.
•    Vitivinicola, membru Consiliul de administrație și acționar
•    Fermele Murfatlar, acționar minoritar
•    Signus România Distribution, acționar minoritar
•    Euroavipo, acționar minoritar
•    Principal Food Industries – acționar minoritar
•    Principal Company, acționar minoritar
•    Hansa Distribution,  acționar minoritar
Emanuel DobronauteanuFoto: Emanuel Dobronăuțeanu

Cătălin Bucura (n.1967), pasionat de sportul minții.
Funcții și poziții în firmele din rețea:
•    Hansa Distribution,  acționar minoritar
•    Principal Company, acționar minoritar
•    Fermele Murfatlar, acționar minoritar
•    Signus Establishment Lichenstein, reprezentatul firmei în adunarea acționarilor de la Signus România Distribution
•    Signus România Distribution, acționar minoritar
•    OTZ Central, acționar minoritar
•    Euroavipo, acționar minoritar
•    Vitivinicola, acționar minoritar

George Ivănescu (n. 1964), pasionat de șah, dar și de jocurile de noroc. Am încercat să-l contactăm pe numărul său personal, însă nu ne-a răspuns.
Funcții și poziții în firmele din rețea:
•    Hansa Distribution,  acționar minoritar
•    Euroavipo, reprezentantul firmei în adunarea acționarilor de la Murfatlar
•    Fermele Murfatlar, acționar minoritar
•    Signus România Distribution, acționar minoritar
•    OTZ Central, acționar majoritar
•    Euroavipo, acționar și administrator
•    Signus Establishment Lichenstein, reprezentantul offshore-ului în adunarea acționarilor de la Euroavipo Grup SA Ploiești
•    Vitivinicola, președintele Consiliului de Administrație
•    Dante’s Management, reprezentant al firmei în cadrul adunării acționarilor a societății Signus România Distribution
•    Compania de Supraveghere IG srl – fondator și acționar unic
•    Visteria Industries, acționar
•    Gemarco Industry srl, acționar majoritar

george ivanescuGeorge Ivănescu (stânga) este un apropiat al Adrianei Săftoiu, foto revista Ciao.


Laura Mușat, purtătorul de cuvânt al grupului din jurul Murfatlar, a promis că va oferi toate informațiile legate de acest subiect în urmă cu două săptămâni. În ultimele zile, nu a mai putut fi nici măcar contactată. Nici cei patru oameni de afaceri, nu au dorit să comenteze, deși au fost contactați inclusiv la Federația Română de Șah.
Secretarul tehnic de șah

Avocata celor patru este tot o pasionată de șah, Rodica Găliceanu, membru în comisia tehnică a federației din țara noastră.
Aceasta este reprezentantul unor offshore-uri care apar în componența unor societăți pe acțiuni din cadrul grupului de firme.

Spre exemplu, în acționariatul Biborțeni SA a făcut parte și Racemosum Associate SA din Insule Virgine, reprezentantă de Găliceanu. Mai mult, și societatea care era administrator la Biborțeni, Global Engineering, are ca asociat același offshore Racemosum Associate a avocatei Găliceanu.

Aceasta ne-a declarant că nu are nicio implicare în eventuala acumulare de datorii, ea ocupându-se de alte problem. “Eu nu am fost chemată la DNA, DIICOT să dau declarații. Nu știu dacă acționarii la care vă referiți să fi avut probleme. Eu mă ocup de alte probleme, nu an tangență cu astfel de situații”, ne-a declarant avocată. Rugată să ne pună în legătură cu clienții săi, aceasta ne-a spus doar “Să văd ce pot face, o să le trimit numărul dumneavoastră și apoi dumnealor vor decide dacă vă vor contacta”.

STUDIU DE CAZ: Cum au ajuns datorii de 336 milioane de lei la o firmă de contabilitate

Pe 12 septembrie 2013, Oana Management din județul Buzău era încă o obscură firmă de contabilitate și consultanță. De atunci, în 15 luni s-au acumulat datorii de milioane de lei fără ca statul să aibă posibilitatea să recupereze restanțele.
Platforma Euroavipo, Poșta Câlnău
În comuna buzoiană Poșta Câlnău, la numărul 479, în camăruța cu nota perfectă – 10, ar trebui să se afle o sumă sau proprietăți în valoare de 336 de milioane de lei doar pentru obligațiile fiscale, bani pe care statul ar trebui să-i recupereze de la firma care își are sediul la această adresă, Oana Management. Suma reprezintă restanțe la bugetul de asigurări sociale și obligații fiscale.

Oana Management s-a strecurat în ultimul an pe locul patru în topul datornicilor la bugetul de stat, după Electrocentrale București (803 milioane de lei), Benz Oil (701 milioane de lei) și Televiziunea Română (cu 402 milioane de lei). Dacă Electrocentrale și Televiziunea Română au acumulat datoriile în ultimele două decenii și au proprietăți care pot fi executate, iar administratorul de la Benz Oil, Ioan Ovidiu Moldovan, a fost trimis în judecată de DNA pentru evaziune cu produse petroliere, și are bunurile societății sechestrate, la Oana Management bate vântu.

Societatea nu deține nici măcar un sediu, împarte ul împarte camera 10 de pe platforma de la Poșta Câlnău cu o altă frimă a rețelei din jurul Murfatlar, este vorba de All Drinks, ai cărei acționari sunt interpuții Emil Ion Chiorpec și Constantin Cîrciumaru, administratorul de la Euroavipo.

“Da, aici își are sediul Oana Management, dar nu vine nimeni aici, e închis”, ni se spune de la poarta fostei fabrici de alcool. De la numărul fix al firmei ni se dă un număr de contact al Stanei Ungureanu. După ce află că vrem să cunoaștem cum a făcut datoriile de milioane, răspunde cu o voce speriată. “Am ieșit din firmă, nu mai am nicio treabă cu aceasta, am vândut-o. Nu pot să vă spun nimic sau dacă știu pe cineva de la Murfatlar”.

După aceste propoziții, închide. Stana Ungureanu este un interpus al grupului de afaceriști, aceasta având contracte cu mai multe firme din cadrul rețelei Murfatlar.
În acte firma Oana Management este deținută de Cătălin Vasilescu (95%) și George Vrînceanu (5%) care este și administrator.

Direcția Murfatlar

Explicatia hărniciei în restențe la bugetul public stă într-un tertip. Mai exact, este vorba de o fuziune în care a fost implicată Oana Management pe 12 septmebrie 2013. Această micuță companie cu o cifră de afaceri de 15.000 de lei a absorbit două societăți. Este vorba de Hansa Distribution din București și Global Engeneering tot din București. În cadrul acțiunii, Oana Management s-a ales cu datoriile pe care le avea la acel moment Hansa, fostă Signus Drinks.

Hansa era deținută, conform datelor publicate în Monitorul Oficial, până la absorție de George Ivănescu, Cătălin Bucura și frații Ion Șerban Dobronăuțeanu și Emanuel-Corneliu Dobronăuțeanu. Unul dintre administratorii acestei firme a fost chiar Cătălin Vasilescu. În urma absorției, cei patru afaceriști de la Hansa nu au primit nicio acțiune în noua firmă cu datorii la stat, și prin urmare nicio responsabilitate în plata datoriei. Motivarea: Hansa a intrat cu un pasiv, deci nu avea dreptul la părți din srl-ul de contabilitate din Poșta Câlnău.
Conexiunile

Legăturile dintre Cătălin Vasilescu și George Vrînceanu, acționarii din acte de la Oana Management, și grupul Murfatlar sunt vechi și s-au repetat de mai multe ori.
1.    Prima conexiune cu grupul celor patru afaceriști începe chiar din firma Global Engeneering, unde Vasilescu a deținut 0,46%, iar Vrînceanu a fost administrator. Societatea este deținută de două offshore-uri: European Land Investments SA din Insulele Virgine cu 24,8și Racemosum Associated SA cu 74,6%, tot din Insulele Virgine, reprezentata de Bogdana Rodica Galiceanu.
2.    Vasilescu a fost acționar minoritar și în Biborțeni (redenumită acum Aqua-Nat Prod & Distrib), societate controlată de grupul celor patru afaceriști prin același Racemosum și European Land Investment. În această firmă mai apare și Gheorghe Zlotea și Nicolae Mermeze, asociați cu frații Dobronauțeanu, Bucura și Ivănescu în Murfatlar România SA. De altfel, Vasilescu și deține marca Biborțeni.
3.    Romdrinks Eurotrade este o firmă deținută doar de Vasilescu care își are sediul în Complexul Euroavipo din Poșta Câlnău, acolo unde își are sediul și Euroavipo, societatea care face parte dintre acționarii Murfatlar și controlată de aceeași patru oameni de afaceri.

De unde vin datoriile

Datoriile trecute acum în dreptul Oana Management sunt practice ale societăților Biborțeni și Euroavipo, firmă care controlează Murfatlar.

Mai exact, prin fuziune Oana Management a preluat datoriile pe care le avea Hansa (fosta Signus Drinks) care la rândul său prelease restențele de la Signus România Distribution. În această firmă apare un nou offshore Signus Establishment, dar trei dintre perlele coroanei de alcool deținute de Bucura, Ivănescu și frații Dobronăunescu. Este vorba chiar de Murfatlar România SA, Fermele Murfatlar și Vitinicola Basarabi (fosta Vie Vin Murtfatlar).
Signus România Distribution este cea care deține Biborțeni srl

O altă direcție dintre care vin datoriile trecute în dreptul Oana Management este chiar Murfatlar.Conform raportul de insolvență al Euroavipo din martie 2015 reiese că această societate are încheiate mai multe contracte de achiziții alcool, asta deși Oana Management. “În această perioadă, societatea încearcă să suplinească lipsa activității de producție băuturi alcoolice prin încheierea unor acorduri de licenețe a mărcilor proprii și de preluare a activității de distribuție a acestora”, scrie executorul Euroavipo, SP Bălescu și Asociați IPURL.

În continuare se precizează și numele societății care a preluat activitatea firmei care controlează Murfatlar. “În vederea derulării contractelor încheiate în special cu Oana Management srl, pentru aprovizionarea activității de producție”.

Reclame