testament„Le Tout Nouveau Testament” (sau „The Brand New Testament) este un film care, dacă ar fi să-l așezăm într-o filmotecă, ar trebui pus pe raftul unde se mai află „Amelie” sau la o distanță de un raft de „Forrest Gump”. Asta pentru că realitatea personajului principal, Lea – o fetiță de zece ani din Bruxelles, este ficțiune pentru ceilalti.

Universul fetiței este unul deosebit. De la naștere nu a ieșit niciodată din apartamentul părinților. Si da, supriză, tatăl ei este Dumnezeu.  Acum credincioșii nu trebuie să ofteze supărați, este un film de suflet, sigur s-ar uita și El dacă ar avea o ora și 50 de minute mai libere în care să nu fie  ocupat să ne asculte dorințele.

Marca Jaco Van Dormael

Producția este prezentată ca pe o comedie amestecată cu fantezie, dar poate fi încadrată și la drama la fel de bine. Regizorul și scenaristul din spatele „Le Tout Nouveau Testament” este Jaco Van Dormael. Acesta a realizat una dintre capodoperele cinematografice destul de puțin cunoscute publicului – „Mr. Nobody” (probabil unul dintre cele mai dificile filme de urmărit, dar fabulos odată ce reușești sa ții pasul cu povestea) și mult apreciatul „The hutieme” („The eight day”).

Povestea filmului din fața mesajelor

Dar să revin la firul scenariului pentru a inteți puțin curiozitatea de a vedea filmul, fără sa dezvălui prea mult din farmec. Tatăl lui Lea este Dumnezeu, dar nu este un Dumnezeu bun cunoscut nouă din scrierile biblice. Este un zeu care se poartă urât cu fata sa, cu soția sa și care urăște orice, inclusiv pe oameni.

El își petrece ziua în camera sa, unde nu are voie să intre nimeni cu excepția sa. Acolo, el scrie la calculator legi care fac oamenilor viața amară. Ca de exemplu, dacă te îndrăgostești de cineva să nu rămâi lângă aceea persoană sau altele mai ușoare, cum ar fi să te așezi mereu la coada de la ghișeu care merge lent, după ce intri în cada să sune telefonul, farfuriile să se spargă doar după ce sunt spălate – nu înainte, etc.

După o bataie cu o curea încasată de la Dumnezeu, Lea decide să se răzbune pe tatăl ei. Asa că hotărește să evadeze, nu înainte de a intra în calculatorul lui Dumnezeu pentru a trimite, pe sms, oamenilor data morții lor.

Lea scăpa din casa lui Dumnezeu și ajunge printre oameni, printre oameni care știu cat vor avea de trăit. Aici Lea își propune sa schimbe legile răutăcioase ale tatălui său și să scrie o continuare a Noului Testament conceput după viața și spusele fratelui ei, Iisus Christos.

Pentru asta, cauta șase apostoli care care sa scrie evangheliile. Cei șase aleși sunt personaje atipice, așa încât fiecare va oferi până la urmă o povață.

Dumnezeu se întoarce printre oameni

Supărat că oamenii nu mai sunt la fel de temători în fața Lui acum ca știu când vor muri, Dumnezeu ajunge și el pe Pământ. Vrea să o găsească pe Lea ca s-o aducă acasă pentru a repara calculatorul. Ați putea spune ca putea să-l repare și singur, dar este fantezia unui personaj, nu realitatea celui care se uită.

Așa că Dumnezeu ajunge în mijlocul unei lumi pe care el a creat-o și se lovește de legile răutăcioase pe care el le-a creat. De aici se nasc, scene pline de umor, dar și semnificații.

Concluzia

Primele 45 de minute sunt foarte-foarte bune, nasc entuziasmul celui care le parcurge vizual. Apoi, filmul scade puțin, asta și pentru ca personajele nu mai sunt asa de bine conturate, acțiunile nu mai sunt asa de convingătoare.

Rămân totuși o mulțime de scene, replici și situații care trebuie văzute în filmul lui Van Dormael, asta pentru ca trebuie suporate măcar vreo cinci filme bune pentru a rămâne cu tot ce conține „Le Tout Nouveau Testament”.

Nota mea finala este un 7, dar cu greu pot găsi un film din ultimii doi-trei ani cu note mai mari. Ideea și începutul sunt aproape perfecte, dar apoi povestea și fantezia se risipește spre final. Asta și pentru că, poate, producătorii nu au știut ce să scoată la final, o comedie sau o dramă.

Reclame